Hormonkurverne er perfekte: Københavns pandaer har 36 timer til parring

Knald eller fald for pandapar. Første møde kan ende i slagsmål eller pandaunge.

- Hvis jeg skulle sige én eneste ting, der måske er godt ved coronakrisen, er det, at der er fred og ro til vores pandaer i de her dage.

Sådan lyder det fra dyrlæge i København Zoo Mads Frost Bertelsen, der har haft en meget speciel arbejdsdag. For første gang nogensinde blev pandaparret Xing Er og Mao Sun i dag sat sammen, og det er der en helt speciel grund til.

Én gang om året er der et lille vindue på mellem 12 til 36 timer, hvor der er en chance for, at pandaer parrer sig, og det er nu, fortæller Mads Frost Bertelsen.

- Normalt lever de hver for sig, men nu sætter vi dem sammen, fordi vi har fulgt hunnens hormonkurver over de seneste uger og kan se, at vi er meget tæt på at have ægløsning hos hende. Vi tror på, at der inden for de næste par dage er det helt rigtige tidspunkt for at få en parring, siger han og fortsætter:

- Det sker med en vis bæven, fordi det er dyr, der kan slå hinanden ihjel og være meget aggressive. Vi stod alle med hjertet lidt i halsen, da vi forsigtigt først åbnede et lille gitter, så de kunne se hinanden, og bagefter lukkede helt op. Men det er gået rigtig godt, og de har tumlet rundt på fornuftig vis og prøvet hinanden lidt af.

Sjældent at pandaer parrer sig og får unger

Nu er det med at vente på, om de to pandaer parrer sig de næste dage.

Det er meget sjældent, at pandaer dels parrer sig, men også føder unger, så det er et spændt hold af medarbejdere, der skal overvåge de to pandaer de næste døgn.

- Det er lidt af et lotteri, men vi håber, at der i morgen eller de næste dage vil komme en parring, men vi ved også godt, at de begge to er unge dyr, der ikke har prøvet det her før. Og det er faktisk ikke så let, som det kunne se ud, siger han.

Hvis alt går vel, vil en fødsel finde sted i august måned.

Pandaerne fra Kina flyttede ind i Zoologisk Have i København i april sidste år. Inden da var der i næsten ti år blevet arbejdet på at få pandaerne til Danmark fra Kina, der er kendt for at bruge pandaer som et politisk redskab.

Facebook
Twitter