Hospital presset af overbelægning: 'Hvis der kommer en kæmpestor influenzaepidemi, får vi problemer'

Sygehuspersonale holder vejret frem mod årets influenzasæson.

Frem mod influenzasæsonen er der bekymring for overbelægning. (© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Selv uden for influenzasæsonen har Aalborg Universitetshospital problemer med overbelægning i en grad, så brandvagter er placeret på gangene for at holde øje med de patienter, der ikke er plads til på stuerne.

- Vi er stadigvæk pressede, og hvis der kommer en kæmpestor influenzaepidemi, så får vi problemer igen, siger Pia Jødal Næss-Schmidt, fællestillidsmand for sygeplejersker og radiografer på Aalborg Universitetshospital.

Tidligere i år fortalte DR, hvordan en hård influenzaepidemi med stor overbelægning til følge fik forbruget af brandvagter på Aalborg Universitetshospital til at løbe løbsk.

I marts toppede problemerne, da hospitalet havde brandmænd på plads i 2.350 timer i løbet af måneden.

Brandvagter holder stadig øje med patienter på gangene

Nu viser en ny opgørelse, DR har fået, at brandvagter er en fast del af bemandingen - også i "normale" måneder. Eksempelvis var der senest i oktober brandvagter på gangene på Aalborg Universitetshospital i 410 timer.

Og det bekymrer en del af hospitalets personale, at sygehuset allerede inden den nye influenzasæson kæmper med overbelægning.

- Vi har stadigvæk dagligt patienter på gangen, og vi har stadigvæk brandvagter flere gange om ugen, siger Pia Jødal Næss-Schmidt.

Patienter skal flyttes til tomme senge

Sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital, Lisbeth Kjær Lagoni, understreger, at sygehuset har sat en række tiltag i værk for at undgå samme kaos med overbelægning, som der var i begyndelsen af året.

Blandt andet er der frigivet 10 ekstra senge, og der er et tiltag, som drejer sig om at blive bedre til at udnytte kapaciteten på hospitalet.

- Selvom vi har brandvagter nogle steder, så har vi haft tomme pladser andre steder, så der har vi en indsats, hvor vi flytter patienterne derhen, hvor der er senge, siger Lisbeth Kjær Lagoni.

Regionen har også sat otte millioner kroner ekstra af til at forhindre overbelægning, fortæller Lisbeth Kjær Lagoni.

- Vi er noget bedre klædt på, end vi var sidste år. Man kan aldrig garantere, at vi ikke får overbelægning, men vi er nået et godt stykke i forhold til sidste års kvaler.

Sygehusdirektør: Sporene skræmmer

Men som det ser ud nu, er der jo senge på gangene. Kan du forstå, at der en spirende bekymring for, hvad der sker, hvis vi får det her store rykind af influenzapatienter igen?

- Det kan jeg godt forstå, for det var simpelthen så forfærdeligt for alle parter. Både patienterne og personalet, så sporene skræmmer. Vi håber, at vi kan bevise, at alle de tiltag, vi har arbejdet med siden sidste vinter, kommer til at slå igennem. Men det må jo stå sin prøve, siger Lisbeth Kjær Lagoni.

Holder vejret

Hos Statens Seruminstitut, der holder øje med influenzasygdomme i Danmark, er der ikke mange beroligende ord til de pressede sygeplejersker og læger.

For selvom 2018 har været særlig slem med 3100 influenzapatienter, der fik behandling på hospitalet i første kvartal 2018, så er der ingen garanti for, at den kommende sæson bliver bedre, oplyser læge i Statens Serum Institut, Ida Helmuth.

- Jeg håber selvfølgelig, at alle kan blive behandlet på patientsikker vis, og at personalet kan få opgaver og resurser til at hænge sammen, men vi holder vejret, for vi er pressede, og kommer der en alvorlig influenza-sæson, så er jeg bekymret, siger Pia Jødal Næss-Schmidt, fællestillidsmand for sygeplejersker og radiografer på Aalborg Universitetshospital.

Har du eller dine pårørende oplevet problemer med manglende sengepladser eller for travlt personale på et af landets hospitaler, så vil DR Nyheder meget gerne høre fra dig. Skriv en mail til sulm@dr.dk