Hospital sendte 95-årig corona-patient tilbage på plejehjem: Nu er han død  

Mindst fire gange har sygehuse sendt coronapatienter tilbage til plejehjem.

En 95-årig mand fra et plejehjem i Gilleleje blev indlagt med corona. Men efter et døgns indlæggelse blev han udskrevet, selv om han stadig var smittet, og nu er han død. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det lignede en

solstrålehistorie
, da en 95-årig coronasmittet mand for ti dage siden blev udskrevet fra hospitalet og sendt hjem til sin plejehjemsbolig.

Efter et

døgns
indlæggelse på Nordsjællands Hospital i Hillerød var manden i klar bedring, og efter hjemkomsten blev han i
overensstemmelse
med reglerne
isoleret
i sin bolig på plejehjemmet Bavne Ager i Gilleleje.

Men coronavirusset havde ikke sluppet hans krop, og onsdag døde den 95-årige, og han indgår nu i statistikken over coronarelaterede

dødsfald
i Danmark.

Kritik: Det er uanstændigt

På plejehjemmet Bavne Ager er yderligere otte personer nu blevet smittet med corona, - heraf fire ansatte og fire beboere.

Det vides ikke, om de er blevet smittet af den 95-årige mand, men det møder kritik fra flere sider, at hospitalet udskrev en patient, der ikke var symptomfri.

- Det er uanstændigt, siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup.

Han kender ikke den konkrete sag fra Gilleleje, men han opfordrer til, at landets læger og hospitaler får nogle præcise

retningslinjer
for, hvordan indlæggelse af coronasmittede plejehjemsbeboere
håndteres
.

- Hvis en plejehjemslæge har henvist en person til hospitalet og vedkommende sendes tilbage, så er der ikke klare

retningslinjer
. Så jeg vil opfordre til, at alle læger og hospitaler får udstukket helt klare
retningslinjer
, så vi undgår den slags situationer. Ældre mennesker ikke skal viftes frem og tilbage, siger Bjarne Hastrup.

Flere coronapatienter sendt hjem

Det er dog ikke første gang, at plejehjemmet Bavne Ager i Gilleleje får en coronasmittet beboer tilbage fra en kort hospitalsindlæggelse.

På plejehjemmet Bavne Ager i Gilleleje er otte personer nu smittet med corona. (foto Keld Navntoft/Ritzau Scanpix 2020) (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

I yderligere to sager har plejehjemmet fået coronasmitterede beboere retur fra Nordsjællands Hospital i Hillerød, som ikke har villet indlægge personerne, selv om de var testet positive og i kritisk tilstand.

På plejehjemmet Bavne Ager kan man godt løfte opgaven med at isolere de coronasmittede beboere, fortæller Ulrik Ahrendt-Jensen, der er administrerende direktør i OK-Fonden, der driver plejehjemmet.

Ulrik Ahrendt-Jensen, adm. direktør, OK-Fonden, der driver plejehjemmet Bavne Ager i Gilleleje (Foto: (C) DR Nyheder © (C) DR Nyheder)

Men han undres over de forskellige vurderinger fra plejehjemmets læge og hospitalsvæsnet.

- De beboere, som bliver

visiteret
til indlæggelse, er rigtig dårlige, og derfor er der en bekymring, når vi får dem tilbage igen. Hvor syge er de? Og hvorfor kommer de tilbage igen? Det kan godt være lidt bekymrende for os, siger Ulrik Ahrendt-Jensen.

Hospital beklager

På Nordsjællands Hospital i Hillerød

afviser
hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth, at man nedprioriterer de ældre, men at der arbejdes hårdt for at sikre tilstrækkelig kapacitet på hospitalet.

- Vi indlægger kun de covid-patienter, som vi vurderer som indlæggelseskrævende, lyder det.

Hun ønsker ikke at kommentere de konkrete sager fra plejehjemmet i Gilleleje, men hun beklager, hvis patienter har været kastet frem og tilbage.

- Det er ikke mening, at nogle patienter skal være kastebold. Og det er beklageligt, hvis det er sket. Der er brug for bedre kommunikation mellem de praktiserende læger på plejehjemmene og hospitalerne, for det kan ske, at lægerne vurderer den ældre forskelligt i forhold til, om der er behov for indlæggelse eller isolere dem hos personalet på plejehjemmet, siger hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth.

Coronapatient sendt hjem

Foruden de tre sager fra plejehjemmet i Gilleleje har Region Hovedstaden beklaget i en lignende sag fra Vallensbæk Kommune, skriver sn.dk

Her blev en plejehjemsbeboer sendt på sygehuset efter at have udvist symptomer på coronavirus.

Sygehuset testede beboeren, men sendte vedkommende tilbage til plejehjemmet, før resultatet forelå, og det viste sig senere, at beboeren havde corona.

Plejehjemmet tog dog en række forholdsregler, da beboeren kom tilbage fra sygehuset, og vedkommende var

isoleret
fra de andre beboerne, indtil testresultatet var kendt.

Myndigheder henviser til retningslinjer

Sundhedsminister Magnus Heunicke har ikke ønsket at kommentere sagen, men henviser til Styrelsen for Patientsikkerhed og

Sundhedsstyrelsen
.

Hos

Sundhedsstyrelsen
ønsker man heller ikke at stille op til interview, men henviser til de generelle
retningslinjer
, som onsdag blev opdateret.

Her fremgår det, at man ved mistanke om smittespredning på plejecentre skal kontakte egen læge eller plejehjemslægen, som herefter kan kontakte

regionerne
, hvis det vurderes nødvendigt.

Her fremgår det dog ikke, under hvilke betingelser hospitalerne kan sende de coronasmittede plejehjemsbeboere tilbage til deres bolig.