Hospitaler mister krykker og kørestole for millioner

Vi glemmer stadig at levere krykker, kørestole og toiletstole tilbage til hospitalerne.

Kørestole, krykker og rollatorer forsvinder fortsat i stor stil fra hospitalerne, der er nødt til at købe nye, så patienterne kan få et hjælpemiddel. (© poco_bw - Fotolia)

Det gik helt galt for Bjarke Balling, da han til en fodboldkamp og forstuvede sin fod.

- Jeg sparkede til en målstolpe i arrighed over et mål, der var gået ind mod os. Det var selvfølgelig virkelig, virkelig dumt. Så det var ikke engang et hændeligt uheld, det var næsten bevidst, fortæller han.

Bjarkes fod hævede op, og han måtte en tur på skadestuen på Bispebjerg i København. Her lånte et par krykker, så den forstuvede fod ikke skulle lide overlast.

Krykkerne? Ja, dem har Bjarke Balling endnu. Og han er ikke den eneste, der har beholdt de krykker, kørestole og andet udstyr, som hospitalerne stiller til rådighed for borgerne.

Hospitalerne har nemlig mistet for i omegnen af 2,5 millioner de seneste to år til patienter, der ikke har afleveret dem tilbage, viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet.

Sender rykkere men ingen inkasso

Særligt slemt ser det ud i Region Hovedstaden, viser rundspørgen. Her er der mistet for cirka 750.000 kroner udstyr alene i år.

På Bispebjerg Hospital understreger ledende terapeut Morten Østergaard, at langt det meste udstyr kommer retur. Faktisk har hospitalet regnet sig frem til, at 98,5 procent af udstyret selv finder vej tilbage til hospitalet, uden personalet skal rykke for det. Men alligevel mangler Morten Østergaard og kollegaerne i år udstyr for cirka 240.000 kroner. Det ærgrer på hospitalsgangen:

- Det er da ærgerligt, og de hjælpemidler, vi ikke får retur, kan ikke bruges til andre borgere, der har brug for tilsvarende hjælpemiddel, siger han.

På Bispebjerg Hospital sender man to rykkere til de patienter, der ikke har afleveret udstyret retur igen. Men indtil videre har man holdt sig fra at sende sagerne til inkasso.

Alligevel lyder der en klar opfordring fra Morten Østergaard:

- Ting man har lånt – også fra vores hospital - bør afleveres tilbage.

Bjarke ville gemme krykkerne til næste skade

De store tab gør indtryk hos Bjarke Balling, der siden sit uheld har haft krykkerne stående i et skab. Til at starte med, hvis han nu skulle komme til skade igen. Senere blev de fuldstændig glemt, fortæller han.

- De har bare stået inde i skabet. Man glemmer helt, de er der, siger Bjarke Balling.

Men havde Bjarke Balling vidst, at hospitalerne mister for større summer på udstyr, der ikke bliver leveret tilbage, ville han nok have handlet anderledes.

- Hvis det var noget, jeg havde tænkt over. Altså at hospitalerne mister penge på det her hvert år, så ville jeg selvfølgelig have taget op forbi og afleveret dem. Den halve time af mit liv havde måske været meget godt givet ud, konstaterer han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk