Hospitaler ramt af roskildesyge - patienter isoleret

Flere afdelinger på hospitalerne i Herning og Holstebro er ramt af norovirus - bedre kendt som roskildesyge.

Flere medarbejdere måtte sendes hjem med roskildesyge. Og 20-30 patienter blev mandag og tirsdag isoleret. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Et udbrud af roskildesyge har ramt to hospitaler i Region Midtjylland.

Både på hospitalerne i Herning og Holstebro har man siden i mandags måttet sende flere medarbejdere hjem og isolere 20-30 patienter, hvoraf 15 fik konstateret sygdommen og måtte blive i isolation, skriver flere lokale medier, herunder Dagbladet i Holstebro og Struer.

- Der kommer en del patienter ind med roskildesyge, som er meget smitsomt. Det belaster os ganske meget, siger Herning Sygehus' lægefaglige direktør, Jens Friis Bak, til Herning Folkeblad.

Roskildesyge, eller norovirus som det mere korrekt hedder, kan give kvalme, opkast og diarré og er normalt ikke farligt, men hos i forvejen svækkede personer kan det eventuelt medfølgende væsketab og salt-ubalance i sjældne tilfælde medføre alvorligere og livstruende symptomer.

Ingen adgang på flere stuer

På Holstebro sygehus er fem afdelinger ramt, herunder Lungemedicinsk og Medicinsk Modtagelse.

- Flere stuer er markeret med skilte, hvor der står ingen adgang, og personalet er ekstremt opmærksom på at bære hygiejnehandsker og lignende, siger Jens Friis Bak til TV Midtvest.

Sygdommen varer heldigvis sjældent mere end et par dage, og der er ved at være styr på udbruddene - det smittede personale er så småt på vej tilbage på arbejde, og flere patienter kan fjernes fra isolationsstuerne. Men isolationen har været dybt nødvendig.

- Man ved, at hvis man ikke gør noget, så er det hele afdelinger, der bliver ramt. Det er voldsomt smitsomt det her, siger Jens Friis Bak.

Er man ramt af roskildesygen, skal man ikke tage på besøg hos indlagte pårørende.

- Det er patienter, der er kommet udefra, som har taget virussen med ind på sygehusene. Vi har fået identificeret de her patienter, men medmindre man er meget syg, er det stadig bedst, hvis man holder sig væk fra sygehusene, siger den lægefaglige direktør til TV Midtvest.