Hospitaler risikerer at løbe tør for eftertragtet coronamedicin - må prioritere mellem patienter

Næste levering forventes i slutningen af januar.

De danske hospitaler skal nu prioritere, hvilke coronapatienter der kan modtage antistofbehandlingen med Sotrovimab, da der er knaphed på stoffet i januar. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Behandling med det eftertragtede antistofpræparat sotrovimab skal nu prioriteres til coronapatienter i højrisikogruppen. Det skyldes, at der lige nu er en begrænset forsyning.

Sådan lyder meldingen fra Sundhedsstyrelsen i et nyt notat, der blev publiceret 5. januar.

De nye retningslinjer skal ses i lyset af de stigende smittetal og væksten i omikronvarianten.

En antistofbehandling er en indsprøjtning med kunstige antistoffer, der sprøjtes ind i blodbanen på patienten i et forsøg på at forhindre virusset i at trænge yderligere ind.

Behandlingen anbefales både til risikopatienter og højrisikopatienter - men nu skal højrisikopatienterne altså prioriteres.

De nye retningslinjer betyder blandt andet, at gravide i 2. og 3. trimester, der opfattes som patienter i risikogruppen, men ikke højrisikogruppen, nu falder uden for den målgruppe, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at hospitalerne behandler med sotrovimab i den nuværende situation.

Prioriteringen er allerede virkelighed på landets hospitaler.

- Der har været behov for at prioritere det ene antistofprodukt, der virker overfor omikron til dem, der har den dårligste virkning af at blive vaccineret, og det er folk med blodsygdomme, fortæller Jens Lundgren, der er overlæge på Rigshospitalet og professor i infektionsmedicin.

- Det er dem, der dels har den dårligste virkning af vaccinerne og samtidig den højeste risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus, fortæller han.

Eneste antistof der virker mod omikron

Studier tyder indtil videre på, at sotrovimab er den eneste af de tilgængelige antistofbehandlinger, der virker mod omikron.

Derfor er det også eftertragtet, ikke bare i Danmark, men verden over.

- Der er mange andre lande, der også er interesserede i at købe det her lægemiddel netop nu, og der er en begrænset mængde af det til rådighed, fortæller Dorte Kromann, farmaceutisk chef for logistik på Region Hovedstadens Apotek.

Det er her, man har det centrale lager af sotrovimab i Danmark.

Ifølge Region Hovedstadens Apotek var der den 30. december 2021 i alt 983 doser - svarende til samme antal behandlinger - til rådighed i landet.

- Lige nu mangler man det ikke, men man har en begrænset mængde, og derfor har de danske regioner sammen med Sundhedsstyrelsen lavet nogle prioriteringer i forhold til, hvornår man skal bruge sotrovimab, så man kan sikre sig, at man har nok til at kunne klare sig igennem her i januar, indtil der kommer en ny leverance, siger Dorte Kromann.

Hun oplyser, at Region Hovedstadens Apotek forventer at modtage næste leverance, der består af 5.000 doser af antistoffet, omkring den 31. januar – måske tidligere.

- Med den leverance er forventningen, at vi har tilstrækkelig med behandlinger ud fra det kendskab, som vi har til behovet nu, siger Dorte Kroman.

Hun kan dog ikke afvise, at der kan opstå leveranceudfordringer igen.

- Det kan man jo ikke udelukke. Sådan er det med rigtig meget anden medicin også. Der kan ske noget uforudset, og så kan der pludselig opstå nogle restordrer og mangelsituationer på lægemidler. Det ser vi også i forhold til mange andre lægemidler.

FacebookTwitter