Hospitalsdirektør: Vi er stoppet med at putte kødboller i suppen

Sygehusdirektør erkender, at de skulle have fundet smittekilde til listeria-udbrud i hospitalsmad tidligere og kalder tre uafhængige tilfælde for 'meget, meget uheldigt'.

Det er her på Odense Universitetshospital, at fødevarestyrelsen har fundet listeria i aspargessuppe. (Foto: Peter Mathiasen © DR Fyn)

Det er slet ikke godt nok, at der i tre uafhængige tilfælde er der fundet listeria i maden på Odense Universitetshospital (OUH), siger sygehusdirektør Jane Kraglund.

- Det her er meget, meget uheldigt og vi tager fundene meget alvorligt. Vi skal selvfølgelig sikre, at der aldrig er listeria i vores fødevarer, siger hun til DR Nyheder.

I alle tre tilfælde var smittekilden nogle færdiglavede kødboller, som personalet varmede op i aspargessuppe, der blev serveret til patienterne.

Direktør: Skulle have fundet listeria-bakerie før

Fem patienter på hospitalet har siden fået konstateret smitte med samme listeria-stamme, som er fundet i suppen. Tre af de fem patienter er nu døde - den sidste i april i år. Det er dog ikke afgjort, at de blev smittet af suppen.

Første fund af listeria i aspargessuppe på OUH strækker sig helt tilbage til foråret 2013. Siden har hospitalet fundet listeria i samme aspargessuppe ved to andre tilfælde, senest i august, da fødevarestyrelsen var på kontrol.

- Vi skulle have fundet smittekilden noget før. Vi har en række svækkede patienter og det er meget uheldigt, hvis de indtager fødevarer med listeria, siger Jane Kraglund.

Stoppet med at bruge kødboller

Suppen, som afdelingerne nu er blevet bedt om at destruere, er blevet serveret for patienterne indtil den 21. september. Og ifølge direktøren 'alt' for at sikre, at der ikke findes listeria på hospitalet igen.

- Helt konkret er vi stoppet med at putte kødboller i suppen. Og jeg ved ikke, om vi nogensinde begynder at putte kødboller i suppen igen.

Derudover rengøres alle køkkener fra top til tå og al mad, der kan have været i kontakt med den listeria-holdige suppe, bliver destrueret.

- Og så ser vi på, om vi kan risikovurdere vores produkter mere end nu. Vi er også i kontakt med fødevarestyrelsen om, at de foretager flere kontroller hos os i fremtiden, siger Jane Kraglund.

Afdødes familier kan klage

De pårørende til de fem patienter, der er blevet smittet med samme stamme af listeria, som er fundet i kødbollerne fra aspargessuppen, er blevet kontaktet af OUH.

- Vi har skrevet til de pårørende og fortalt dem, at de kan bede patienterstatningen om at undersøge sagen, for som det står nu, ved vi ikke om de døde patienter fik listeria fra vores suppe eller de fik den et andet sted. Og det skal undersøges af andre end os selv, siger Jane Kraglund.

Tidligere oplyste sygehusdirektør Jane Kraglund, at der var tale om fire dødsfald, men tallet er ifølge Fødevarestyrelsen tre. DR Nyheder har derfor rettet tallet i artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk