Hospitalsdirektører: Flere ansatte skal vaccineres nu, ellers kan sundhedsvæsnet kollapse

Alt for få læger og sygeplejersker på sygehusene er vaccineret til at kunne modstå den engelske variant, siger hospitalsdirektører og ansatte.

Hvem skal have de næste vacciner? Hospitalsdirektører og de ansatte i sundhedsvæsnet mener, at de skal foran i køen. Søren Brostrøm kalder det uetisk. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

For første gang bliver der nu rejst tvivl om rækkefølgen for, hvem der skal have coronavaccinen først.

Med en meget smitsom engelsk coronavariant lige om hjørnet er det helt forkert, at langt de fleste ansatte på hospitalerne ikke er vaccineret og ikke har udsigt til at blive det inden for de næste få uger.

Det mener Steen Werner Hansen, konstitueret hospitalsdirektør på Herlev og Gentofte Hospital.

For kun med stort set alle ansatte i sundhedsvæsnet vaccineret, vil det kunne modstå den hidsige engelske coronavariant, vurderer han.

- Sundhedsminister Magnus Heunicke har sagt, at risikoen for, at sundhedsvæsnet bryder sammen er overhængende med en mere smitsom variant. Hvis vi skal kunne imødegå det, bliver jeg nødt til at sikre, at der er tilstrækkelig meget personale, der er vaccineret. Det er der ikke nu, siger Steen Werner Hansen.

Steen Werner Hansen er hospitalsdirektør og bekymret for, at for få af de ansatte er vaccineret til at kunne modstå flere indlæggelser. (Foto: © Omid Jafi)

- Min pligt at råbe op

Derfor bør Sundhedsstyrelsen straks overveje at ændre rækkefølgen for, hvem der skal have vaccinen først og sikre vacciner nok til ansatte i sundhedsvæsnet.

- Forholdene har ændret sig med den smitsomme variant, og derfor skal anbefalingerne ændres, hvis vi skal kunne varetage behandlingen af alle patienter og undgå, at sundhedsvæsnet er i risiko for at bryde sammen. Det er min pligt som hospitalsdirektør at råbe op nu, siger Steen Werner Hansen.

Men hvad med de ældre og sårbare danskere, der lige nu står forrest i køen, og som vil blive rykket længere væk fra en vaccine, hvis flere af dine ansatte skal have en vaccine?

- De sårbare og ældre kan isolere sig og undgå smitterisiko. De ansatte er nødt til at gå på arbejde og blive udsat for smitte. Lige nu er frontlinjepersonalet vaccineret, men hvis der kommer flere coronapatienter ind, er alle frontlinjepersonale. Vi er helt afhængige af, at vores personale ikke er syge for at have et robust sundhedsvæsen, siger han.

Katarina Linnea Riis er sygeplejerske på Herlev og Gentofte Hospital og er ikke vaccineret mod corona, fordi hun ikke er defineret som frontpersonale. Alligevel skal hun her i weekenden på arbejde på en afdeling, hvor der er indlagt coronapatienter. (Foto: © Omid Jafi)

Sygeplejerske bekymret

Katarina Linnea Riis er sygeplejerske på Herlev og Gentofte Hospital.

Hun er ikke vaccineret mod corona, fordi hun ikke er defineret som frontpersonale. Alligevel skal hun her i weekenden på arbejde på en afdeling, hvor der er indlagt coronapatienter.

- Jeg er ikke vaccineret, og det er selvfølgelig ikke optimalt. Men når jeg bliver spurgt, om jeg vil være med til at varetage plejen af patienterne, så siger jeg selvfølgelig ikke nej.

- Men jeg synes godt, man kan beskrive det som en ondt i maven-tilstand. Det handler både om at være bekymret for selv at blive smittet, og at man ikke kan varetage de opgaver, man bliver sendt ud i, siger Katarina Linnea Riis.

En tredjedel er vaccineret

102.092 danskere er nu blevet vaccineret første gang mod corona, som svarer til 1,75 procent af befolkningen. Men ifølge Statens Serum Institut findes aktuelt ingen opgørelse over, hvor mange sundhedsansatte der er vaccineret.

Ifølge Steen Werner Hansen er cirka 2.100 ud af de 6.500 ansatte på Herlev og Gentofte Hospital lige nu vaccineret mod corona.

Men hvis hospitalet skal ruste sig til at kunne klare mange flere indlæggelser som følge af den engelske variant, skal mindst 4.500 ansatte være vaccineret inden de næste 14 dage, siger hospitalsdirektøren.

Randers-direktør bakker op

Også Jonas Dahl, hospitalsdirektør på Regionshospitalet Randers mener, at vaccinerne bliver fordelt forkert.

- Jeg mener ikke, man kom langt nok med at vaccinere sundhedspersonale, før man gik i gang med at vaccinere ældre over 65 år. Jeg mener, prioriteringen er forkert. Vores sundhedspersonale må være det vigtigste nu, for vi skal have folk til at behandle de syge.

Han vurderer, at personalet skal være vaccineret senest i starten af februar, så de er klar til at tage imod patienterne, når den engelske og mere smitsomme variant er den dominerende.

- Bekymringen er, at vi ikke kan håndtere det pres, der kommer på sygehusene. Det kan blive en meget alvorlig situation, og i værste fald kan det ende med, at vi skal prioritere mellem patienterne. Jeg håber virkelig ikke, vi kommer dertil.

På Regionshospitalet Randers er cirka 450 sundhedsansatte ud af 2.000 blevet vaccineret.

FOA: Myndigheder bør se på vaccineplan

Torben Hollmann, sektorformand i FOA Social og Sundhed, organiserer social- og sundhedshjælpere på landets hospitaler.

Han mener, at det er på tide, at Sundhedsstyrelsen kigger på, om man skal vaccinere alle på hospitalerne for at beskytte sundhedsvæsen.

- Lige nu er vores hospitaler pressede i hovedstadsområdet og Region Sjælland, så vi ser gerne, at vi begynder at kigge på, om vi kan vaccinere samtlige personaler der, så det hele ikke bryder sammen.

Udklip fra Sundhedsstyrelsens vaccinekalender, som blev offentliggjort i dag. Det viser, hvornår de første befolkningsgrupper bliver vaccineret. (© sundhedsstyrelsen)

Brostrøm: Uetisk, uforsvarligt og uhensigtmæssigt

Men hvis de ansatte i sundhedsvæsnet havde regnet med at komme foran i vaccinekøen, så kan de godt tro om og gå på arbejde.

For den engleske variant kommer slet ikke til at ændre på rækkefølgen for, hvem der får vaccinen først, understreger Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen.

- Det vigtigste formål ved at vaccinere er at forebygge sygdom og død, og derfor har vi prioriteret de ældre og mest sårbare først. Vi skal selvfølgelig have et sundhedsvæsen for at beskytte de ældre og sårbare, og derfor er frontpersonalet også prioriteret højt, og mange er allerede er vaccineret, siger Søren Brostrøm.

Men det vil ifølge Sundhedsstyrelsens direktør være fuldstændigt uacceptabelt, hvis de ansatte i sundheds- og plejesektoren, som er på over 300.000, skulle have vaccinen før.

- Med for få vacciner vil det betyde, at vi skulle tage vacciner fra ældre og sårbare, som skulle vente helt hen til slutningen af februar og starten af marts. Det kan simpelthen ikke komme på tale. Det ville være uetisk, fagligt uforsvarligt og fuldstændig uhensigtmæssigt, siger Søren Brostrøm.

Rækkefølgen for vaccinationer, som den ser ud i dag ifølge Sundhedsstyrelsen:

  1. 1

    Personer som bor i plejebolig mv.

  2. 2

    Personer med en alder over 65 år, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp

  3. 3

    Personer med en alder over 85 år

  4. 4

    Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion

  5. 5

    Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19 samt udvalgte pårørende

  6. 6

    Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson

  7. 7

    Personer med alder 80-84 år

  8. 8

    Personer med alder 75-79 år

  9. 9

    Personer med alder 65-74 år

  10. 10

    Personer med alder under 65 år som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19

  11. 11

    Personale der varetager øvrige samfundskritiske funktioner

  12. 12

    Øvrige befolkning, f.eks. segmenteret efter alder