Hoste og feber: Influenza A, B, C eller bare forkølelse?

Mange tror, de har influenza, men ofte er der "bare" tale om en forkølelse, siger DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

(Foto: © Illustration: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Influenzaen har været særlig slem og lagt tusindvis af danskere ned denne vinter. Men der er også rigtig mange, der tror, de har influenza, som 'bare' er ramt af en forkølelse.

- En slem forkølelse, hvor der ofte kommer en bihulebetændelse oveni, kan godt minde om en influenza, siger DR's sundhedskorrespondent og læge Peter Qvortrup Geisling.

Antallet af konsultationer hos de praktiserende læger, som omhandler influenzasymptomer, er nu så højt og udbredt, at der er tale om en influenzaepidemi. Det er især tale om den influenzatype, der kaldes influenza B.

(© DR Nyheder)
(© DR Nyheder)

Ikke i tvivl ved influenza A

Influenza B giver langt fra de samme pinefulde symptomer som influenza A.

- Influenza type B, som mange slås med, viser sig som trykken bag øjnene, høj feber, og nogen får lungebetændelse. Influenza B er værre end forkølelse, men næsen løber ikke som ved en forkølelse, og man ligger måske tre til fem dage i sengen, fortæller Peter Qvortrup Geisling.

Til gengæld er man ikke i tvivl, hvis man er ramt af influenza A, som giver de værste symptomer.

- Der har man det virkelig skidt. Man ligger en uge i sengen, hvor man stort set ikke kan røre sig, og man bruger 14 dage på at blive sig selv igen, siger Peter Qvortrup Geisling.

Vent med at gå på arbejde

For de fleste raske mennesker går influenzaen over af sig selv. Den kan ifølge lægen klares med hjælp fra to hovedpinepiller hver sjette time og en næsespray. Og så skal man huske at drikke rigeligt med væske.

Kun hvis man har det rigtig skidt med slemme smerter i halsen, kraftig hoste og høj feber og mistanke om lungebetændelse, bør man ifølge Peter Qvortrup Geisling søge læge.

Det er for sent at lade sig vaccinere, når først epidemien er i gang, da der går tre uger, før vaccinen virker, og så er epidemien overstået.

- Det eneste, man kan gøre for at undgå at blive smittet er at holde sig væk fra de syge og så ellers huske at vaske hænder ofte, fortæller Peter Qvortrup Geisling.

Er man på vej på højkant igen, så bør man dog lige vente med at gå på arbejde, til man har været okay igen i et par dage. Influenza smitter nemlig meget lettere end forkølelse.

- Hvis man bliver ved med at hoste, kan man stadig godt smitte, så man skal huske at hoste i armhulen og vaske hænder. Det er ikke til sidst i sygdomsforløbet, man smitter mest, men det kan stadig lade sig gøre, hvis man kommer tæt på folk, siger Peter Qvortrup Geisling.

Uanset hvilken influenza der er tale om, så er sygdommen værst for nogle særlige grupper. Det er de samme grupper, som rådes til at lade sig vaccinere mod influenza.

Det er personer over 65 år, gravide, overvægtige og kronisk syge, der er særligt udsatte.

- Vi har glemt, hvor hård type A er. Vi har det rigtig, rigtig skidt, og hvis målgruppen ikke er vaccineret, og der kommer en epidemi, så dør mellem 1.000-2.000 danskere. Det er typisk lungebetændelse, der vælter læsset, siger Peter Qvortrup Geisling.

Indtil videre er 2.462 mennesker blevet indlagt på grund af influenza, og det tal ventes at stige. Antallet af indlagte er på nuværende tidspunkt det højeste i fem i år.

  • Influenza skyldes en virus, der smitter ved hoste eller nys.

  • Man er normalt syg i 1-2 uger med høj feber den første uge. Træthed og hoste varer gerne lidt længere.

  • For de allerfleste forløber en influenza helt ukompliceret, men især ældre og svage kan få alvorlige komplikationer, der kan føre til hospitalsindlæggelser og dødsfald.

  • Man kan ikke behandle influenza, men man kan lindre symptomerne med febernedsættende og smertestillende medicin.

  • Influenza rammer stort set hvert år i epidemier fra december til marts.

  • Et par gange hver 10. år rammer en stor epidemi, hvor op mod 20 procent af befolkningen får influenza.

  • Kilde: Sundhed.dk