Hotelbranchen er ikke presset af Airbnb

Airbnb tordner frem i Danmark, men det presser tilsyneladende ikke hotelbranchen. Der lejes nemlig flere og flere hotelværelser ud.

(Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © (c) DR)

Alene i vore fire største byer forsøger over 11.000 danskere lige nu at leje deres bolig ud via det verdensomspændende digitale udlejningsbureau Airbnb. Det er væsentligt flere end for et år siden.

Samtidig med, at flere og flere danskere lejer deres boliger ud via Airbnb, så stiger antallet af hotelovernatninger i Danmark. Hovedorganisationen for Hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta, har da også svært ved at bevare pessimismen.

- Vi glæder os over den høje vækst i dansk turisme. Når det er sagt, så har Airbnb på kort tid taget en markant markedsandel. Platformen formidler lige nu flere overnatninger end selv de største hotelkæder i Danmark, og det er big business, siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta.

Fremgang for både hoteller og Airbnb

Sidste år var der ifølge Danmarks Statistik over 49 millioner betalte overnatninger i Danmark, og det er det højeste tal nogensinde. I forhold til 2014 var det en stigning på 2,4 millioner overnatninger, og det tal inkluderer hoteller, vandrerhjem, feriehuse, campingpladser, feriecentre og lystbådehavne.

Samtidig tordnede Airbnb sidste år frem i Danmark. Ifølge Airbnb’s engelske pressekontor havde danske Airbnb-værter sidste år 405.000 gæster. Det svarer ifølge Airbnb til 57 procent af samtlige Airbnb-overnatninger i Danmark i perioden 2009-2015.

Og fremgangen ser ud til at fortsætte i år. Ifølge Airbnb var der sidste år 21.000 danske Airbnb-værter, mens der nu skulle være 26.000 værter.

- Airbnb har øget antallet af danske udlejere med næsten 25 procent på et halvt år, og det vidner om, at der er rigtig mange hurtige penge at tjene for den enkelte udlejer. Selvom dansk turisme er i fremgang, så er Airbnb's vækst i den sammenhæng helt ekstrem. Og de nye tal fra Airbnb må være et politisk wake up call, siger Katia K. Østergaard fra Horesta.

Visit Denmark: Airbnb bringer flere folk til Danmark

Mens HORESTA - på trods af fremgangen i antallet af hotelovernatninger – ser Airbnb som en trussel, der fortjener politisk bevågenhed, så mener Danmarks nationale turismeorganisation, VisitDenmark, at Airbnb tiltrækker en ny slags turister til landet.

- Trenden er, at turister søger autentiske oplevelser. Nogle går så langt, at de bor privat for at få dagligdagen ind under huden. Disse turister vil gerne deltage og engagere sig, og for dem er Airbnb en god måde at bo på, siger Anja Hartung Sfyrla, Chef for Branding i VisitDenmark.

VisitDenmark ser ikke Airbnb som en trussel mod hoteller og feriecentre men mere som et supplement.

- Vi tror, at der er plads til både de traditionelle overnatningsformer og Airbnb. I København er der for eksempel jævnligt mangel på kapacitet, og der betyder Airbnb, at vi kan få flere turister til Danmark, lyder det fra Anja Hartung Sfyrla fra VisitDenmark.

Facebook
Twitter