Tema Afsoning i Rumænien

Hovedbagmand får hårdest mulige straf i sag om menneskehandel

Den 47-årige bagmand blev idømt syv år og elleve måneders fængsel i Hvepsebosag. Det er den maksimale straf.

Der var tale om menneskehandel, da en rumæner lokkede hundredvis af fattige landsmænd til Danmark for at udnytte deres navne til bedrageri, afgjorde Retten i Lyngby i dag. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Retten i Lyngby har mandag idømt 13 personer mellem tre år og syv år og elleve måneders fængsel i den såkaldte Hvepsebo-sag, som er kaldt danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Alle er desuden blevet dømt til udvisning af Danmark bortset fra en enkelt, som er dansk statsborger.

Blandt de 13 dømte er den 47-årige ED, der efter rettens opfattelse er den absolutte hovedmand i sagen. Han er blevet idømt syv år og elleve måneders fængsel.

Afsoning i Rumænien

Danske politikere vil sende kriminelle rumænere til at afsone deres fængselsstraf i hjemlandet, men Den Europæiske Menneskerettighedskonvention står i vejen, da forholdene ikke er gode nok i de rumænske fængsler.

Gå til tema

Dermed har retten valgt at idømme ham den maksimale straf.

ED har efter eget udsagn hjulpet op mod 1000 rumænere med at fuske sig til danske cpr-numre ved hjælp af falske ansættelseskontrakter.

I Operation Hvepsebo, som politiet har døbt sagen, er i alt 26 personer tiltalt for at have lokket 300 fattige rumænere til Danmark og udnyttet dem til økonomisk kriminalitet for op mod 40 millioner kroner.

Dommeren kalder foretagendet for en "kriminel organisation, hvor formålet kun var økonomisk vinding".

Ud over en direktion med ED i toppen havde en "organisationen" en driftsafdeling, der havde til opgave at transportere, huse og sørge for forplejning til de mange rumænere.

Der var også en administration, som skulle holde styr på rumænernes identiteter, cpr-numre og forskellige koder, der blev brugt til bedragerierne.