Hovedstaden åbner de første vaccinationscentre: 'Det er jo dumt at sige nej'

I dag åbnede fire centre for massevaccination i Region Hovedstaden.

Ib Kofoed Hansen var som en af de første mødt op for at få det første vaccinestik i det nye vaccinationscenter i Øksnehallen på Vesterbro. (Foto: (DR))

86-årige Ib Kofoed Hansen havde glædet sig til dagen.

- Jeg skal undgå det her smitte. Det er det, jeg håber på. For forhåbentligt har jeg da et par år endnu. Hvis man først bliver smittet i min alder, så er det ikke så smart, siger han.

Han fik i dag som en af de første vaccinestikket på det nye vaccinationscenter i Øksnehallen på Vesterbro i København.

Region Hovedstaden, der er den region, der lige nu er hårdest ramt af corona-smitte, åbnede i dag i alt fire nye vaccinationscentre til massevaccination af borgerne. Udover Øksnehallen på Vesterbro er det Bellacenteret på Amager, i Ballerup og i Rønne på Bornholm.

Indkaldes via e-boks

Her vil borgere over 65 år, som modtager pleje, samt særligt sårbare, som er indstillet af deres læge, blive tilbudt vaccination. Det sker, efter at man nu er færdig med at vaccinere på plejehjem, og andre regioner rundt omkring i landet også har åbnet deres første vaccinationscentre.

- Det er jo en glædens dag, siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) fra Region Hovedstaden.

- Vi har set frem til, at vi kunne åbne de her centre, så vi er klar til at skalere op, når vi får vacciner til landet i stor stil, siger hun.

Video: Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) fra Region Hovedstaden glæder sig over de nye vaccinationscentre.

Indtil videre er der dog begrænsede vacciner til rådighed, og derfor vil kun 2.800 – 3.000 borgere blive vaccineret over de næste to dage. Alligevel synes regionsformanden, at det er et afgørende skridt.

- Hver eneste stik, vi giver, og hver eneste person, der får vaccinen, jo tættere er vi på at udrydde den her virus. Derudover er det sårbare borgere, så derfor synes jeg, at det er et rigtigt vigtigt skridt, siger hun.

Borgerne i risikogruppen vil få et tilbud om at booke en vaccinationstid via e-boks. Kommunerne skal hjælpe de borgere, der har problemer med at bruge e-boks, med at booke en tid.

Kapløb med britisk variation

Region Hovedstaden er det område i landet, der er hårdest ramt af smitte. I går var der 446 coronapatienter indlagt på hovedstadens hospitaler - heraf var 57 indlagt på intensiv. Til sammenligning har Region Sjælland, der er næsthårdest ramt, 163 indlagte og 20 patienter på intensiv.

Øksnehallen på Halmtorvet i København, der til daglig mest bruges til udstillinger og messer, er omdannet til vaccinationscenter. Når der kommer tilstrækkeligt med vacciner til landet, kan 5.000 borgerne om dagen blive vaccineret her. (Foto: (C) DR)

Tilgangen af nye smittede har dog generelt været aftagende i løbet af de seneste dage. Til gengæld spreder den mere smitsomme britiske variant af virusset sig hurtigere end andre varianter. Derfor mener virolog Allan Randrup Thomsen, at det nu mere end på noget andet tidspunkt gælder om at fastholde og overholde restriktionerne.

- Vi kan med nogenlunde rimelig sikkerhed forudsige, at den (smitten, red.) vil stige kraftigt, og at der vil komme et opsving i epidemien et eller andet sted i februar, afhængig af hvor gode vi er til at overholde alle restriktioner og henstillinger, siger han til DR.

- Så alt i alt bliver det her et kapløb med at skubbe det tidspunkt, hvormed den britiske variant slår igennem, og så få vaccineret så mange i de sårbare grupper som overhovedet muligt. For det er primært de sårbare grupper, der bliver indlagt og tager plads op i sundhedsvæsnet, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

'Dumt at sige nej'

I dag forventes op imod 600 borgere at blive vaccineret i Øksnehallen. 86-årige Ib Kofoed Hansen har aldrig været i tvivl om, at han ville takke ja til at få vaccinen.

Han er nemlig i risikogruppen, da han med egne ord "har lidt problemer hist og pist". Blandt andet får han nemt lungebetændelse.

- Det er jo dumt at sige nej, siger han.

- Det giver en vis form for sikkerhed. I hvert fald det man kan få i disse tider. Så det er man jo nødt til for at beskytte sig selv, siger han.

20. januar åbner Region Hovedstaden yderligere to centre i Hillerød og Ishøj.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter