HPV-vaccinen tiltrækker igen de unge piger

Næsten 40.000 piger blev vaccineret sidste år. Det er en stigning på 20 procent sammenlignet med 2017.

Betydeligt flere piger takker ja til tilbuddet om gratis hpv-vaccine. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Efter en del modvind tyder det nu på, at forældre og unge piger igen takker ja til tilbuddet om at få en hpv-vaccine.

Antallet af hpv-vaccinerede i 2018 er netop gjort op, hvor i alt 38.624 piger påbegyndte vaccinationen. Det er en stigning på 20 procent fra året før, hvor 31.714 tog imod tilbuddet.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger i 12-årsalderen og inden deres seksuelle debut bliver hpv-vaccineret. Man er derfor tilfreds med den stigende udvikling.

- Det er fantastisk at se, at tilslutningen til hpv-vaccinationen fortsat stiger. Vaccinen beskytter pigerne mod hpv, som kan medføre celleforandringer, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Det budskab er vi lykkedes med at få ud til pigerne og deres forældre, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Det er ikke for sent

Vaccinen har været udskældt, hvor piger fra tidligere årgange valgte at takke nej til tilbuddet om gratis vaccine. Men de nye tal viser, at piger fra årgange med tilbagegang også vælger at blive vaccineret.

- Det er skønt at se, at pigerne fra de årgange, som ikke nåede at få vaccinen, da de var 12 år, nu også kommer i gang. Det er nemlig ikke for sent. Og det er vigtigt at understrege, at hvis man er påbegyndt hpv-vaccinationen, men ikke er blevet færdig, er der stadig tid til at få de sidste doser og dermed sikre sig fuld beskyttelse, påpeger Bolette Søborg.

Ifølge tallene fra Statens Serum Institut er 58 procent af pigerne fra årgang 2003 – de piger, der i år fylder 16 år – nu færdigvaccineret. For to år siden var denne andel på 28 procent.

Nedenfor ses udviklingen af færdigvaccinerede piger fra årgang 2004.

Facebook
Twitter