Hpv-vaccinen virker: Markant fald i forstadier til kræft

En ny undersøgelse viser, at antallet af kvinder med celleforandringer er faldet med 40 procent hos de vaccinerede.

Professor Elsebeth Lynge pointerer, at det tyder på, at vaccinen beskytter kvinder mod forstadier og mod livmoderhalskræft, og at Sundhedsstyrelsens anbefaling om vaccination i 12-års alderen er rigtig. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Hpv-vaccinen virker som ønsket. Det viser en ny undersøgelse af den første årgang af piger, der blev vaccineret mod hpv.

Vaccinen har nedsat antallet af svære celleforandringer markant hos de vaccinerede piger. Det skriver Jyllands-Posten.

Forskere fra Københavns Universitet har fulgt den første årgang af vaccinerede piger, som er født i 1993. De blev alle vaccineret som 15-årige og screenet for livmoderhalskræft som 23-årige. Herefter er de blevet sammenlignet med 10 år ældre piger, der ikke er vaccineret.

- Vi kan se, at de svære celleforandringer, der fører til, at man skal henvises til gynækolog, de er faldet med 40 procent. Det er et rigtig fint resultat og viser, at vaccinen fungerer, som vi gerne ville have den gjorde, siger professor i epidemiologi ved Københavns Universitet, Elsebeth Lynge, til DR Nyheder.

Anbefaler fortsat screening

Vaccinen betyder, at færre kvinder skal udredes og have foretaget et såkaldt keglesnit på grund af celleforandringer i livmoderhalsen.

Elsebeth Lynge pointerer, at det tyder på, at vaccinen beskytter kvinder mod forstadier og mod livmoderhalskræft, og at Sundhedsstyrelsens anbefaling om vaccination i 12-års alderen er rigtig.

- Det er en god anbefaling, som vores resultater støtter op om, siger Elsebeth Lynge.

Selv om vaccinen lader til at virke, så anbefaler hun fortsat unge kvinder til at lade sig screene, når de bliver voksne.

- Vaccinen giver ikke 100 procent beskyttelse, så det er stadig nødvendigt at blive screenet. De har stadig en vis risiko, men den kan man forebygge ved at blive screenet. Men det kan godt være, vi skal ændre det på et tidspunkt, siger Elsebeth Lynge.

Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, glæder sig over resultaterne.

- Det er ubestridt positivt og viser, at vaccinen virker. Det er en tydelig understregning af, at det er vigtigt at lade sig vaccinere, siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse opereres omkring 6000 kvinder hvert år for forstadier til livmoderhalskræft. 375 kvinder får kræftformen, og omkring 100 dør af sygdommen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk