Huawei nu på dansk sigtekorn: 'Kineserne kan få adgang til systemer, der styrer vores samfund'

Forsvarets Efterretningstjeneste tager advarsler fra briterne om Huawei alvorligt.

I Danmark har TDC indgået aftale med Huawei om etableringen af det nye 5G-net, mens både Australien, USA og New Zealand har afvist at give Huawei adgang til den digitale infrastruktur. (Foto: © China Stringer Network, Scanpix)

Den kinesiske telegigant Huawei spiller en hovedrolle i opbygningen af TDC's kommende 5G-netværk, der bliver blodbanen, alle vores data om få år løber i.

Men for nylig advarede den britiske efterretningstjeneste, MI6, mod at samarbejde med Huawei, og det får nu den danske efterretningstjeneste, FE, til at rette fokus mod det kinesiske selskab.

Tidligere har både Australien, USA og New Zealand valgt at opgive samarbejdet med det kinesiske selskab - af frygt for spionage.

Den udvikling bør Danmark tage meget alvorligt, lyder det fra postdoc André Ken Jakobsson fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Frygten er, at kineserne kan få adgang til meget kritisk og sensitiv information, og at de får adgang til systemer, som kommer til at styre hele vores samfund, eksempelvis selvkørende biler.

- Det hele bliver i fremtiden koblet op på 5G-netværk. Og der er man bekymret for, at en stat som Kina, der leverer det her udstyr, vil sidde med en tænd- og sluk-knap, siger André Ken Jakobsson.

Så er der er grund til, at Danmark skal være nervøse, hvis TDC og Huawei i samarbejde opretter 5G-netværk?

- Det skal FE finde ud af, og det er rigtig klogt, at man siger, at det vil man kigge på en ekstra gang, siger André Ken Jakobsson.

Briterne gør indtryk

I 2013 indgik Huawei en seks-årig aftale med det danske telefirma TDC.

Aftalen indebærer blandt andet, at det kinesiske selskab nu driver, vedligeholder og leverer udstyr til TDC’s mobilnet.

I 2015 afviste Center for Cybersikkerhed - der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste - at Huawei udgør en sikkerheds-trussel.

Men nu siger chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, til Jyllands-Posten, at meldingerne fra Storbritannien og de øvrige vestlige lande gør indtryk.

Og det bør de også gøre, mener André Ken Jakobsson - for der er en reel trussel fra Kina.

- Der har været en efterretning i Australien om, at kineserne har presset Huawei til at hjælpe dem med at komme ind i et andet lands netværk. Og det vil de kunne, når de sætter netværket op og har adgang til det, siger han.

Adgang er magt

I kølvandet på advarslerne fra MI6 har Storbritanniens største teleselskab, British Telecom, besluttet, at Huawei afskæres fra 5G-netværket - samtidig fjernes alt udstyr fra telegiganten fra det britiske selskabs 4G-mobilnetværk.

Kina er disse år i offensiven og forsøger på flere måder at påvirke den vestlige verden. I den forbindelse er handelspolitik i høj grad blevet sikkerhedspolitik, lyder det fra André Ken Jakobsson.

En mobilmast med 5G-net i Tyskland. I fremtiden vil meget i vores samfund være styret af systemer, der er koblet på 5G-netværk. (Foto: © THILO SCHMUELGEN, Scanpix)

- Så man kan ikke bare handle frit, fordi man skal tænke sikkerhedspolitiske interesser ind i det. Det har slået igennem nu, efter at amerikanerne har peget det ud, siger han.

- Det handler om efterretninger, industrispionage, pressionsmidler og generel adgang til at skabe afhængigheder. Altså handler det om magt. Information er magt, og adgang til det er magt, og begge dele får man gennem det her 5G-netværk, siger André Ken Jakobsson.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, kalder meldingerne fra britiske MI6 "foruroligende".

- Derfor forventer jeg også, at Forsvarets Efterretningstjeneste går alvorligt ind i det her. Hvis de vurderer i forhold til det kinesiske firma, at det ikke er en god ide (at lade dem opbygge 5G-netværk, red.), så forventer jeg, at TDC retter ind, men der er vi ikke endnu, siger han.

TDC meddeler i en skriftlig kommentar, at "sikkerhed er en topprioritet".

- Og vi følger altid de danske myndigheders anbefalinger og har en løbende og meget tæt dialog med Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste. Vi har et professionelt samarbejde med Huawei, herunder også om vores sikkerhed og håndteringen af denne, lyder det.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Huawei har gentagne gange afvist alle anklager om spionage - og udtalt at selskabets udstyr aldrig er blevet brugt til at spionere.