Hukommelsen svigtede hos genoplivet patient i sygeplejerske-sagen

En 74-årig, som sygeplejersken fra Nykøbing Falster står tiltalt for at have forsøgt at dræbe, huskede meget lidt fra den nat, hvor hun måtte genoplives på sygehuset.

Tre tidligere kolleger og patienten, der blev genoplivet på en nattevagt, afgav i dag forklaring i Retten i Nykøbing Falster. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Nej, det husker jeg ikke.

Ordene gik igen flere gange, da den i dag 74-årige Maggie Rasmussen afgav forklaring i drabssagen fra Nykøbing Falster. Maggi Rasmussen var patienten, der natten mellem 28.februar og 1. marts sidste år måtte genoplives efter at være blevet forgiftet af en blanding af morfin, stesolid og Cordarone.

I retten i dag forklarede hun, at hun faldt om derhjemme og blev med en vens hjælp efterfølgende indlagt med en blodprop på Nykøbing Falster Sygehus.

Herefter husker hun dog ikke meget.

- Jeg har været bevidstløs og kommer vist først til bevidsthed, da jeg kommer på intensiv, fortalte hun.

Hun forklarede, at hun fik noget blodfortyndende medicin og nogle vitaminer, men afviste at hun fik sovemiddel.

Advokaturchef Michael Boolsen forsøgte flere gange at spørge ind til detaljer omkring indlæggelsen, men Maggi Rasmussen, der var tydeligt påvirket af situationen, kunne ikke huske, om hun fik medicin eller hvilke sygeplejersker, der havde været omkring hende.

Efter bare 10 minutter insisterede retsformand Henrik Linde da også på, at den ældre dame skulle have lov at forlade vidneskranken, hvorefter den lidt skrøbelige ældre dame blev hjulpet ud af retssalen.

Sygeplejersken M.P, der var på arbejde den pågældende nat har tidligere fortalt, at hun undrede sig over, at Maggi Rasmussen fik respirationsstop om natten og måtte køres til intensiv-afdelingen.

Det var sygeplejerskens indtryk, at Maggi Rasmussen var i tydelig bedring, og det samme har anklagerens hovedvidne sygeplejersken PL, som havde ansvaret for patienten, også fortalt.

Hun har forklaret, hvordan hun kort inden Maggi Rasmussen blev dårlig, så den tiltalte 31-årige sygeplejerske stå ind over den ældre dame med to store sprøjter under armene.

Den tiltalte selv har forklaret, at der i sprøjterne var medicin, som hun havde med sig efter at have tilset nogle andre patienter.

Udover Maggi Rasmussen var også tidligere kolleger til den tiltalte indkaldt som vidner ved dagens retsmøde. Heriblandt to sygeplejersker og en anæstesi-læge, der alle var på vagt natten til 1. marts.

De to sygeplejerske-kolleger gav to meget forskellige billeder af, hvordan det var at arbejde sammen med den tiltalte. Den ene har været i et mentorforløb med den tiltalte. Hendes indtryk var, at der ofte var meget drama, når den tiltalte var på vagt, og flere ting ved den tiltalte undrede hende.

- Jeg havde en dårlig fornemmelse af, at der foregik nogle ting, der ikke skulle foregå. At der var nogen, der hjalp nogen på vej, sagde hun og fortalte, at hun sammen med en kollega havde vendt mistanken om, at den tiltalte tog livet af patienterne.

Det billede kunne den anden kollega slet ikke genkende, fortalte hun og beskrev den tiltalte som meget professionel.

- Vi har haft mange vagter sammen. Hun var altid den første til at komme og sige hej til patienterne og til at reagere på klokker, sagde hun og afviste flere andre kollegers beskrivelse af, at der var meget drama, når den tiltalte var på arbejde.

- Der er ligeså meget drama, når den tiltalte ikke er på vagt, lød det.

Sagen kort

  • I marts sidste år varetægtsfængslede politiet en 31-årig sygeplejerske. Hun er tiltalt for at have dræbt tre ældre patienter på Nykøbing Falster Sygehus, hvor hun arbejdede.

  • Sygeplejersken er tiltalt for at have dræbt de tre patienter ved intravenøst at have givet dem en blanding af morfin og diazepam. Hun er også tiltalt for drabsforsøg mod en fjerde. To af drabene samt drabsforsøget skete på en nattevagt mellem 28. februar og 1. marts sidste år.

  • Sygeplejersken har vidnet i sagen, der begyndte fredag d.11. marts, og nægter sig skyldig i samtlige ni forhold i anklageskriftet.

  • Kvinden har siddet varetægtsfængslet siden 1. marts sidste år.

  • Anklageren har fremlagt en vidneliste med omkring 60-70 personer, der blandt andet tæller kvindens datter, kæreste, far og kolleger på sygehuset.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk