- Jeg har været så heldig at modtage disse lækre produkter fra @idhairdk. Glæder mig specielt til at prøve Colour Bomben af, skriver Sanne Mørkenborg under billedet på Instagram.
Hun er hverken i modebranchen eller på toppen de sociale mediers hitlister. Hun er en helt almindelig 24-årig studerende, der bare er vild med makeup og deler billeder af sin passion med 2.000 følgere på Instagram og 1.000 på Youtube. Alligevel er der masser af firmaer, der vil have hende til at reklamere for deres produkter.
- Ofte henvender virksomhederne sig selv til mig og spørger, om de må sende mig produkter. Nogle gange er der løn ved siden af, andre gange får jeg bare produkterne gratis. For mig betyder lønnen ikke så meget, jeg ser det mest som en mulighed for at få en masse ting. Jeg er jo studerende, så det er det er en måde at få råd til det, siger Sanne Mørkenborg.
Reklame fra én, du stoler på
Mens der i et stykke tid har været fokus på de store stjerner, der har hundredtusindvis af følgere på sociale medier, er reklamebranchen nu i stigende grad begyndt at rette blikket mod helt almindelige amatører.
Mikroinfluencers, kalder man dem i branchen. Mikro, fordi de er små. Influencers, fordi de har stor indflydelse på deres publikum.
- For os handler det om at arbejde med det lokale eller interessebaserede forhold, de har til deres følgere. Det er stærkere og mere autentisk, fordi afsenderen af budskabet opfattes som mere ligeværdig med modtageren, siger Jonas Qwist strategist i mediebureauet Vizeum.
Som mediebureau kører Vizeum kampagner i alle slags medier for de store virksomheder, som er deres kunder. Han oplever, at forbrugerne i stigende grad er blevet kritiske og oplever traditionelle reklamer som støj. Men det er anderledes med mikroinfluencers.
- De giver troværdighed, fordi de er en del af ens eget univers. De deler værdisæt og holdninger og interesser med én. Deres fortællinger er simpelthen stærkere, fordi de kommer fra ’en af vor egne’. Den bedste fortælling kommer fra en, du stoler på. En du kan forholde dig til. Vi har som mennesker altid fortalt historier til hinanden, siger Jonas Qwist.
Mange ved det ikke selv
Den tilgang betyder, at titusindvis af danskere potentielt står på reklamebranchens ønskeliste.
- Mange mennesker er influencers i vores øjne, selvom de nok ofte ikke ved det selv, siger Morten Saxnæs fra reklamebureauet &Co.
De mest interessante for reklamebranchen er dem, der har en meget stærk stemme indenfor nogle små, specifikke emner. Bare de har nogle få tusinde følgere eller venner på de sociale medier, kan de være interessante at hive fat i og tilbyde en kontrakt.
- Hvis jeg skulle lave en reklame for et produkt til en helt speciel slags træning, kan det være meget mere effektivt at bruge 10 mikroinfluenter, der har et stærkt følgeskab i træningsmiljøet end at bruge en stor, der måske kommer ud til flere, men som ikke rammer målgruppen ligeså godt og måske ikke har samme troværdighed, siger Morten Saxnæs.
Reklamefolk kender dine følgere
En af de ting, der har gjort mikroinfluencers til en stor ting i reklamebranchen, er, at det de seneste år er blevet meget lettere at identificere og kontakte dem, fordi der er kommet meget mere detaljerede data om den enkeltes brugere og gennemslagskraft. Før i tiden var det kun store medier, der fik lavet den slags, nu er der databaser med detaljer om tusinder og atter tusinder profiler og professionelle platforme, hvor annoncører og mikroinfluencers kan finde hinanden.
Firmaet Woomio lever af at levere data om potentielle influencers og på den måde være bindeled mellem annoncører, bureauer og dem, der har en populær profil på en af de nye medieplatforme.
- Der er for eksempel 34.000 danske profiler med over 1.000 følgere på Instagram, der i Woomio alle betragtes som potentielle influencers, siger firmaets direktør Zeth Edwardsen.
- Vi ved ret præcist, hvad den enkelte influencers følgere har af interesser, og hvad de har reageret positivt på før baseret på performance af tidligere posts.
Man kan ikke leve af det
Hvor meget man kan tjene på et par tusinde følgere, afhænger helt af, hvem ens publikum er. Hvis de har en helt bestemt unik interesse, har det større værdi end hvis det bare er venner og bekendte med alle mulige forskellige interesser. Samtidig kigger reklamebranchen på, om det er følgere, der er svære at ramme på andre medier.
- Det betyder, at nogle skal være tilfredse med at få gratis produkter eller ydelser, mens andre mikroinfluencers også får et økonomisk honorar, fordi deres følgere er særligt attraktive, siger Jonas Qwist.
Til gengæld vil en del mikroinfluencers opfatte reklamerne som et slags adelsmærke at lave reklame. Når man er indflydelsesesrig nok til at få betaling, signalerer man samtidig, at man er en slags autoritet inden for den hobby, man har.
- Man kan ikke leve at af være mikroinfluencer, men man kan forsøde tilværelsen, og for mange er det en win-win situation. Dette skyldes, at influencers ofte dyrker en bestemt interesse, hvor en virksomheds produkt indgår som en naturlig partner, siger Jonas Qwist.
Det er fedt at lave
Sanne Mørkenborg har det helt fint med, at de sociale medier ikke er en levevej.
- Det er jo mest en hobby for mig at poste på Instagram og Youtube, det er altså ikke noget, jeg tjener forrygende på. Når jeg lægger en masse timer i det, er det fordi, jeg synes, det er fedt at lave, siger Sanne Mørkenborg.
Derfor vælger hun også nogle gange at afvise gode tilbud.
- Jeg indgår ikke samarbejder, hvor de stiller alt for mange hårde krav. Hvis jeg bliver bedt om at skrive ’præcis sådan her’, for eksempel at det er verdens bedste creme, så takker jeg nej.