Hunde hjælper med at finde coronasmittede: Sniffer til flypassagerer og sportsfans i kø

Studier viser, at hunde kan lugte coronasmittede, men der er flere uafklarede spørgsmål, siger ekspert.

Hunden Happy her var med til at lede efter coronasmittede ved en NBA-kamp i sidste uge. (Foto: Jasen Vinlove © Scanpix)

Hunde har en fantastisk lugtesans. Det ved de fleste.

Men da forskere forskellige steder i verden i sommer sagde, at de ville undersøge, om hunde kunne bruges til at opdage coronavirus, lød det en smule langt ude.

Men det ser faktisk ud til at være ret effektivt, når man ser på de to små forsøg, der er publiceret, fortæller Alexander Fjældstad, der er øre-næse-halslæge og lektor ved Flavour Institute på Aarhus Universitet, hvor han forsker i lugtesansen, i P1 Morgen.

- Der er ikke nogen, der på nuværende tidspunkt vil sige, at det kan erstatte PCR-test, men som et supplement kan det være rigtig effektivt.

Og hunde er allerede i gang med at sniffe efter coronavirus flere steder. I Chile bliver flypassagererne for eksempel bedt om at tørre deres håndled eller nakker med et stykke stof, der efterfølgende bliver sendt til test hos hundene.

Og i Helsinki i Finland eksperimenterer man med at lade hundene lugte til svedprøver.

- Hunden kan lugte kroppens reaktion på virus. Så det er ikke virus i sig selv, for ellers skulle hunden jo udsættes for en del viruspartikler, siger Alexander Fjældstad.

Der burde dog ikke være risiko for at hunde ligefrem kan sprede smitte, forklarer han.

- Der er meget, meget få beretninger om hunde med covid-19, og de bliver ikke syge af det.

Her er en hund i gang med at blive trænet til at kunne lugte sig frem til coronavirus i Santiago i Chile. (Arkiv) (Foto: IVAN ALVARADO © Scanpix)

Uafklarede spørgsmål

I USA forsøger man sig også med corona-sniffende hunde. Da basketball-holdet Miami Heat tog imod LA Clippers i NBA i sidste uge, stod to specialtrænede hunde klar til at lugte til det begrænsede antal tilskuere.

Det var første gang siden marts, at tilskuerne i Miami kunne se en kamp fra første parket. Og det er netop i lufthavne og ved store begivenheder, at hunde kan vise sig at være et godt supplement, siger Alexander Fjældstad.

- På et eller andet tidspunkt skal vi over i en fase, hvor tingene skal åbne mere op. I starten vil man være mere forsigtig, og der kan det her være med til at fange nogle af de her enkelte passagerer.

Da basketballholdet Miami Heat åbnede dørene for fans for første gang siden marts, brugte man hunde til at søge efter coronasmittede. (Foto: Chandan Khanna © Scanpix)

Forsøgene med hunde betyder dog ikke, at vi kan regne med en helt normal sommer med festivaller og andre store begivenheder.

Alexander Fjældstad understreger, at der er stor forskel på at bruge hunde i et lukket forsøg og ude i den virkelige verden.

- Det er begrænset, hvor meget fugtighed og sved, der kommer ud, som hundene kan lugte. Der er en del forskellige ting, der er begrænsende faktorer. Der er mange uafklarede spørgsmål.

Man skal dog ikke være bekymret for at blive udpeget af en hund, hvis man for eksempel har influenza.

- Lige præcis influenza burde den ikke reagere på, fordi studierne indikerer, at den faktisk godt kan skelne mellem coronavirus og andre infektioner, siger Alexander Fjældstad og tilføjer.

- Men coronavirus er jo faktisk ikke ny. Corona-familien indbefatter også nogle forskellige vira, som er nogle af dem, der giver os vores normale forkølelser. Og det kan godt være, at de er sværere at skelne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk