Hunde skal opsnuse smuglerpenge

Skat vil tage et nyt våben mod pengesmugling i brug i lufthavnen i Kastrup: Hunde der kan lugte forskel på euro- og dollarsedler.

Hunde bruges til at finde narko i lufthavnen, nu skal de også bruges til at finde penge. (Foto: Bjarke Ørsted © Scanpix)

Et nyt våben tages nu i brug mod personer, der smugler store kontantsummer ud af Københavns lufthavn.

De kommende måneder vil Skat oplære hunde, der kan snuse sig frem til pengesedler, og som oven i købet kan lugte forskel på dollars og euro, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi vil bruge hunde i vores kontrolarbejde som følge af det globale fokus på sikkerhed og som følge af, at der er tale om, at penge i større mængder kanaliseres til ikke forretningsmæssigt sunde formål, siger kontorchef Ole Morsing, Skat, København.

Bruges i Storbritannien

Hunde, der kan lugte penge, er med succes brugt i blandt andet Storbritannien.

De første ni måneder af 2008 tilbageholdte de danske myndigheder 23 millioner kroner i kontanter i 60 forskellige tilfælde.

Når Skat fanger en person, der ikke har deklareret pengeudførslen, havner sagerne typisk hos enten Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet, SØK, eller hos Politiets Efterretningstjeneste, PET.

- Vi har ikke noget officielt bud på, hvor pengene havner. Men som udgangspunkt er der tale om en overtrædelse af terrorlovgivningen, og flere sager havner hos PET, siger vicestatsadvokat Ulla Høg, SØK.

Penge til terrorbevægelser

PET vil ikke kommentere konkrete sager, men henviser til et notat fra Center for Terroranalyse, CTA.

Her fremgår det, at det flere gange er konstateret, at personer med begrænset indkomst bliver fundet på vej ud af Danmark med store pengebeløb, som ikke står i forhold til den pågældendes indtægt og formueforhold.

CTA vurderer, at der fra Danmark sendes penge til grupper som den militante Hamas-bevægelse i Gaza, den kurdiske løsrivelsesbevægelse PKK i Tyrkiet og Irak og pakistanske Lashkar e-Taiba. Sidstnævnte er mistænkt for terrorangrebet i Mumbai i Indien i november.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk