Hundeejere: Smiley-ordning giver os tryghed

Ny hundesmiley skal skabe gennemsigtighed, men risikerer at forvrænge konkurrencen.

- Skal vi gå ind og se på værelset?, lyder det fra Kristian Larsen.

Han er ikke ansat på et hotel, men er derimod medejer af Ny Holmegaard Hundepension i Præstø, hvor Tina Kamp og hendes familie har planer om at aflevere deres to hunde, når familien skal på ferie.

Hundepensionen har som den første i landet fået en såkaldt hundesmiley af Miljø- og Fødevareministeriet, der har kontrolleret hundepensionen.

Kontrollen af landets kenneler er ikke ny, men det er ordningen med smileyer, der gør det muligt for danskerne at kigge steder efter i kortene. Og det er et godt tiltag, synes Tina Kamp.

- Det er meget rart for os som kunder, at der har været nogle ude og give en vurdering af stedet. Det synes jeg er rigtig rart, siger Tina Kamp.

- Det giver mig en ekstra tryghed.

Glæde over gennemsigtighed

Tidligere eksempler på hvalpefabrikker og vanrøgtede hunde er blandt hovedårsagerne til den nye smileyordning, som skal give danskerne et overblik over, om der er folk i branchen, som ikke har sagerne i orden.

I alt skal godt 230 virksomheder kontrolleres årligt i den nye ordning, som gælder alle hundepensioner samt større kenneler.

Pensionen i Præstø kan glæde sig over, at det blev til en glad smiley, da de blev udsat for kontrolbesøg. (© DR TVA)

Fremover kan kontrolrapporterne findes på findsmiley.dk, så borgere har mulighed for at tjekke op på stedet, før de køber en hund eller skal have den passet.

Overblikket er tiltrængt, mener Karen Bagge Jensen, som får sin hund passet på hundepensionen i Præstø.

- Jeg tænker, at det er rigtig god reklame, for når man sidder og surfer rundt, så kigger man på priser og lignende, men man har ingen idé om, hvordan der er. Jeg tænker, at en smiley-ordning er fin som på mange andre produkter, lyder vurderingen siger hun.

Kan føre til skævvridning

Hos Dansk Kennel Klub er man glad for gennemsigtigheden, som den nye smiley-ordning giver forbrugerne. Der er dog stadig "betydelige mangler", mener man.

- På Fødevarestyrelsens hjemmeside er der mindre end 200 registrerede kenneler, og folk der handler med hunde. Hos Dansk Kennel Klub har vi derudover 1.500 registrerede kenneler, som årligt laver et eller to kuld hvalpe under hjemlige forhold. De er ikke på listen, og det er en kæmpe svaghed, siger Jørgen Hindse, formand i Dansk Kennel Klub.

Her frygter man, at smiley-ordningen kan føre til en konkurrenceforvridning, hvor de små kenneler bliver overset.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har ikke ønsket at stille op til interview om den nye ordning.

Facebook
Twitter