Hundrede lokale plejehjem er lukket: Vi har protesteret det, vi kunne

Ældre er bekymret for ikke at se venner og familie, når de skal flytte væk for at komme på plejehjem.

Landsbyen Ulsted nær Aalborg er et af det steder, som har mistet sit lokale plejehjem. (Foto: (C) DR Nyheder)

78-årige Ejner Tang Jørgensen bor med sin bror i Ulsted i Nordjylland, som er én af de mange byer, hvor plejehjemmet er lukket.

I alt er 102 kommunale plejehjem og -boliger nedlagt fra 2010 til efteråret 2017, viser en særopgørelse fra Danmarks Statistik for DR.

For den tidligere landmand Ejner Tang Jørgensen betyder det, at han skal flytte mere end ti kilometer væk, hvis han skal på plejehjem.

Han er bekymret for, at afstanden vil betyde, at han bliver mere isoleret i forhold til venner.

- Hvis familie og venner skal på besøg, bliver afstanden for stor. Hvis folk skal ud at køre, bliver det nemt til ingenting, mener Ejner Tang Jørgensen, som sammen med andre borgere har protesterer ”alt det vi kunne” mod lukningen, men:

- Kommunen ønsker hele tiden at spare penge, siger han.

Flest plejehjem forsvinder fra landet

De fleste ældre vil bo nær vennerne

Ældresagen ærgrer sig over centraliseringen, hvor mange små plejehjem og beskyttede boliger lukker.

- Langt de fleste ældre ønsker at blive i nærmiljøet og er kede af udviklingen. Det vægter højest at bo tæt på venner, bekendte og det lokalområde, som de måske har boet i hele livet, siger Nina Bruun, konsulent i Ældresagen.

Hun fortæller, at det er vigtigere at blive i nærområdet for mange ældre end, at plejehjemmet er nyt, stort og flot. De store plejehjem har også den ulempe, at de lettere føles som en institution i stedet for et hjem. Omvendt er fordelen, at de nye bygninger er bedre indrettet, så de ældre lettere kan komme rundt uden for eksempel besværlige trapper.

Værelserne står tomme efter de sidste beboere flyttede fra plejehjemmet i Ulsted.

Små plejehjem er for dyre i drift

Ældrerådmand i Aalborg Kommune understreger, at kommunen ikke har planer om at lukke mange plejehjem på landet lige som i Ulsted, hvor de sidste beboere skal flytte omkring nytår. Men med kun 12 beboere på Plejecenter Ulstedparken kunne det ikke svare sig at holde liv i plejehjemmet.

- Plejehjemmet var for lille og urentabelt, og vi havde svært ved at få personalet derud, siger ældrerådmand Jørgen Hein (R).

Om ti år vil der være omkring 4.500 flere ældre over 80 år i Aalborg Kommune, viser en prognose fra Danmarks Statistik. Det giver ifølge rådmanden et stort pres på ældreplejen, og derfor er kommunen nødt til at gå efter plejehjem, der rummer 50-75 beboere, mener rådmanden.

Med den størrelse er det lettere at ansætte det rigtige personale, ledelse og styre driften.

- Vi er nødt til at tænke på økonomien, siger Jørgen Hein (R).

Facebook
Twitter