Hundredvis af danske pædofile møder ligesindede på det mørke internet

Problematisk, at pædofile gør afvigende seksualitet almindelig i netværk, mener ekspert.

Pædofile deler præferencer hvad angår køn og alder i globalt netværk på Dark web (skærmbillede).

Mere end 200 danskere er medlem af et skjult internetforum for pædofile.

De er en del af et globalt netværk med over 18.000 medlemmer, hvor mange fortæller detaljeret om seksuelle præferencer og i nogle tilfælde erfaringer med børn.

Det afdækker P1 Orientering i dag.

80 nye om dagen

Siden august er der i snit kommet mere end 80 nye brugere om dagen på netværket. De stammer fra hele verden, og mange af dem oplyser konkret, hvilket køn og aldersgruppe, de er tiltrukket af.

Langt hovedparten skriver, at de foretrækker piger, og nogle endda helt ned til spædbørnsalderen.

Der er også brugere, der skriver ting på dansk, såsom:

- Jeg er virkelig meget pædofil, elsker små piger 2-10 år. Jeg elsker at se dem blive brugt, skriver en anonym bruger.

Eller:

- Jeg har de sidste 20 år erkendt, at unge/ekstremt unge piger er dejlige at se på. Jeg lever efter princippet nok se, men ikke røre, selvom jeg ikke har overholdt det 100 procent, skriver en anden bruger på dansk.

Kalder sig legalt

Det pædofile forum, som kun kan findes på det mørke internet via en særlig browser, kalder sig for et “legalt debat og selvhjælps-forum”, som har til formål, at brugerne kan dele deres tanker og debattere deres seksuelle tiltrækning til børn.

Derimod er forummet officielt ikke et sted for aktive pædofile, der søger pædofile kontakter eller deler billeder af børn, fremgår det af forummets retningslinjer.

Men i praksis er det ikke kun debat og meningsudveksling, der foregår i det pædofile forum.

Der er f.eks. også opslag, hvor brugerne åbent beskriver seksuelle erfaringer med børn eller søger efter andre voksne, som har adgang til børn, man kan “lege med”.

Fastholder hinanden i afvigende seksualitet

Opslagenes karakter bekymrer Ellids Kristensen, lektor og overlæge ved Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

- Det er jo meget konkret, det her. Der er ikke noget fantasi over det, efter min mening, siger Ellids Kristensen, som har gennemgået en række udsagn fra det pædofile forum på vegne af P1 Orientering:

- Det tyder på, at der er en del af brugerne, som selv har gjort noget (med børn, red.) og som er villige til at hjælpe andre til at få fat i nogle børn, de kan gøre noget med. Det synes jeg virkelig er bekymrende.

Ellids Kristensen har mange års erfaring med behandling af pædofile. Og hun er generelt skeptisk over for lukkede fora, hvor folk med en seksuel tiltrækning til børn kan finde ligesindede:

- Der kommer en almindelighed over det, som er farlig. Jeg er bange for, at de fastholder hinanden i en afvigende seksualitet med ofre til følge, siger Ellids Kristensen.

Kan være strafbart

I Danmark er det ikke strafbart at ytre sig om, at man er pædofil, eller hvilke konkrete seksuelle præferencer man har i forhold til børn, f.eks. køn og alder.

Men nogle konkrete formuleringer og udsagn på det pædofile forum, P1 Orientering har fundet, kan pege i retning af faktiske krænkelser af børn, eller at nogle personer har til hensigt at krænke et barn.

Det siger Nicolaj Holst, lektor i strafferet ved Aalborg Universitet.

- Helt generelt kan man ytre sig om sine meninger og præferencer. Men hvis man siger noget, der indikerer, at man f.eks. forsøger på at få sex med eller blufærdighedskrænke et barn, så kan det være strafbart som en forsøgshandling, forklarer Nicolaj Holst.

Politiet: Svært at finde manden bag profilen

Men hvis den slags udtalelser på nogen måde skal tælle som beviser forudsætter det, at det overhovedet er muligt at finde frem til den person, der har skrevet ordene på mørkenettet. Og det er særdeles svært.

Rigspolitiets nationalt cybercrime center har en afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser. Her siger politikommissær Flemming Kjærside, at der er nogle helt særlige udfordringer med at håndhæve loven på det mørke internet.

- Når vi taler om de her fora, så ved vi aldrig, hvor i verden de ligger. Det var nemt nok, hvis en server stod i Danmark, så kan vi gøre et eller andet specifikt.

Men samtidig understreger han, at dansk politi arbejder tæt sammen med internationalt politi for at fange personer, der forsøger at skjule deres identitet.

- Internationalt har vi haft nogle gode succeser, hvor man f.eks. anholdt en, som har vist sig at være administrator, så kan politiet sætte sig på et forum. Det er ikke noget, vi har benyttet os af i Danmark, men hvis man ser rundt i verden, så bliver folk til stadighed taget, selvom de bruger Tor-nettet. Men det er en stor udfordring, det er der slet ingen tvivl om.

P1 Orientering har forsøgt at få en kommentar fra administrator og en række danske brugere af forummet, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.