- Da jeg var en større teenager, og min stedfar var på forretningsrejse, blev jeg bedt om at komme op og overnatte i min mors seng. Fordi ellers kom der store sorte slanger og orme ud af væggene.
Søren på 49 år husker tilbage på, hvordan hans mor, Vibeke, ikke turde sove alene. For når hun lagde sig i sengen, blev væggene levende. Orme og slanger krøb ud af tapetet, ligesom ansigter og hænder kom til syne.
Hallucinationer og flashbacks
Vibeke led nemlig af kroniske flashbacks efter hun som 17-årig blev behandlet med LSD på Frederiksberg Hospital. Hun var én af de første af de ca. 400 psykiatriske patienter i Danmark, der blev handlet med LSD i årene 1960 til 1974.
Vibeke fik i alt 27 LSD-behandlinger, hvor doserne af LSD blev større og større. Behandlingerne foregik i et lille kælderrum, som var indrettet til at patienterne kunne ligge uforstyrret, mens de gennemgik timelange LSD-trip.
Fra starten af 60’erne spredte idéen om at behandle psykiatriske patienter med LSD sig fra Frederiksberg Hospital til læger over hele Danmark. Lægerne mente, at stoffet LSD kunne kurere en bred vifte af psykisk lidelser, f.eks. fødselsdepressioner, OCD og anoreksi.
Misbrug og selvmord
Men LSD-behandlingerne gav i stedet Vibeke og mange andre LSD-patienter alvorlige mén. For mange af dem fik voldsomme hallucinationer, som brændte sig fast i hukommelsen og forfulgte dem resten af deres liv.
Det var meget omsiggribende og meget omfattende bivirkninger, siger Jens Knud Larsen, tidligere psykiater på Frederiksberg Hospital, som har forsket i konsekvenserne af de danske LSD-behandlinger.
Og de flashbacks, der forfulgte mange LSD-patienter, medførte både misbrug, tab af erhvervsevne og endda selvmord.
For Vibekes vedkommende endte hun i et massivt alkoholmisbrug, som fortsatte indtil hendes død i 2008.
Mange har betalt en pris
I 1980’erne fik Vibeke, ligesom 153 andre tidligere LSD-patienter, tilkendt erstatning fra den danske stat, efter en særlig LSD-erstatningslov var blevet vedtaget af folketinget. I Vibekes erstatningssager står der, at hun “uden LSD-behandling formentlig ville have udviklet sig normalt."
Men det er ikke kun Vibeke, der har betalt en pris for psykiatriens LSD-behandlinger. Det har hende søn Søren også.
- Der er nogen, der har gjort min mor uret, og de har indirekte haft en ret stor betydning for, hvordan mit liv har udviklet sig. Jeg har kæmpet med ting i mit liv, og kæmper stadig med ting, som har en direkte rød tråd tilbage til min mor og de ting, hun har været udsat for.
Hun sov og græd
Og Søren er ikke den eneste, der har mærket konsekvenserne af LSD-behandlingerne.
Det gælder også Helene Heldager fra Hundested, som voksede op med en mor, der altid var træt og nedtrykt.
- Jeg kan huske hende ligge på sofaen og sove og altid være træt og græde meget. Jeg anede ikke, hvad det handlede om.
Men da Helene gik i gymnasiet, fandt hun en dag nogle dokumenter på sin mors skrivebord. I papirerne stod, at hendes mor var blevet behandlet med LSD på Frederiksberg Hospital tyve år tidligere og at LSD’en havde forværret den angst, moderen led af i forvejen.
Og ligesom Søren, fortæller Helene nu, hvordan hendes mors angst bl.a. medførte til et voldsomt misbrug af alkohol og piller resten af hendes liv, som har kastet en skygge over Helenes barndom.
- Vi har været påvirket af det, min bror og jeg. Hele vejen gennem vores opvækst har det jo trukket spor efter sig, siger Helene.
Vigtigt at få frem
Selvom det er omkring 60 år siden, at Søren og Helenes mødre blev behandlet med LSD på Frederiksberg Hospital, så mener begge, at det er vigtigt at få deres mødres historier frem i lyset i dag.
- Jeg synes jo, at min mor er et offer, jeg synes hun er blevet misforstået og behandlet helt forkert. Og det er helt skørt, at sådan noget kan foregå i så ny tid, siger Helene.
Og historien kan også hele nogle sår.
- Der er jo noget forløsende i det her, for mig. Jeg får mere og mere ondt af min mor, og det er godt for mig, fordi jeg har været så sur på hende hele mit liv. Og det er sgu bedre at sidde og være lidt ked af at ens mor har haft det så svært, i stedet for at bare være sur på over alt det, de ikke kunne finde ud af, siger Søren og fortsætter:
- I min proces er det vigtigt, selvom hun ikke er her mere. Og jeg kunne unde andre også at få den oplevelse.
Ukendte skæbner
I dag står flere pårørende i samme situation som Helene og Søren.
Det er aldrig blevet undersøgt til bunds, hvad der skete med de omkring 400 danskere der på tværs af landet, blev behandlet med LSD i 60’erne og 70’erne.
Flertallet af dem henvendte sig ikke, da der var mulighed for at søge om erstatning i 80’erne, og derfor er det uvist, hvilken påvirkning LSD-behandlingerne havde på resten af deres liv.
Hovedparten af de patienterne blev behandlet på Frederiksberg Hospital, hvor omkring 300 journaler fra tidligere LSD-journaler er bevaret, men kun kan tilgås med samtykke fra pårørende.
Men det viser sig, at der blev behandlet med LSD på psykiatriske hospitaler over hele landet fra Viborg til Vordingborg, hvor nogle journaler er bevaret, mens andre er destrueret.
P1 Dokumentar har forelagt kritikken af LSD-behandlingerne for psykiatrien i alle de regioner, hvor patienter er blevet behandlet med LSD. En del er ikke vendt tilbage, men dem der har svaret, siger at det er svært for dem at kommentere på noget, der ligger så langt tilbage i tiden.
Region Hovedstadens Psykiatri understreger samtidig, at sikkerheden omkring behandlinger er langt højere i dag.
Søren ønsker ikke at få sit efternavn frem, men redaktionen kender hans fulde navn.