Hundredvis af danskere har henvendt sig om fugleinfluenza

Fugleinfluenzaen findes nu langs hele Østersøkysten, siger Fødevarestyrelsen, der har fået ekstra travlt.

Det kan tage tre til fire måneder, før fugleinfluenzaen H5N8 er væk, siger Fødevarestyrelsen. Er man fjerkræavler, eller har man høns i haven, skal man undgå, at ens dyr kommer i kontakt med vildfugle som ænder og måger. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Udbruddet af fugleinfluenza i Danmark har vakt hundredvis af danskeres opmærksomhed.

Borgerne henvender sig og spørger, hvorfor de skal lukke dyrene inde, og hvordan de gør det.

Og det kan mærkes hos Fødevarestyrelsen, der er i højeste beredskab for at danne sig et overblik over virussygdommens udbredelse.

- Det er en belastning ud over det sædvanlige, fordi folk er meget interesserede i at få masser af oplysninger om det her, så det er jo meget positivt. Vi er oppe på 600 henvendelser på telefonen siden i mandags, men så har vi også vores hjemmeside og vores Facebook, fortæller Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsen til DR Nyheder.

På Fødevarestyrelsens Facebook-side er meddelelserne om fugleinfluenzaen nået ud til over 150.000 danskere, oplyser han.

Ikke farlig for mennesker

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men bliver alligevel taget meget alvorligt i styrelsen, fordi det både kan ramme den danske eksport, og fordi dyrevelfærden er truet, fortæller Stig Mellergaard.

Derfor har man også besluttet, at besætningsejere og hobbyfjerkræejere skal holde deres fugle indendørs eller under tag.

- Folk kan ikke forstå, hvorfor vi skal genere hobbyfjerkræ, men det har også et dyrevelfærdsmæssigt aspekt. Og vi sender kun det her ud, fordi vi mener, det er meget alvorligt, siger Stig Mellergaard.

- Hønsene dør sådan set af kvælning, så det er en meget smertefuld død, og derfor håber vi også, at folk har forståelse for, at det er for deres dyrs skyld, og at vi ikke gør det for at genere folk.

Smertefuld kvælningsdød

Sygdommen er indtil videre fuldt udbredt langs hele Østersøkysten. Det kan være alle mulige steder på Sjælland, Fyn og Sønderjylland, siger Stig Mellergaard.

Fugleinfluenza er ekstremt smitsom, og der skal ikke meget til, før høns for eksempel bliver smittet.

De røde prikker på kortet, lavet af Fødevarestyrelsen, viser, hvor der allerede er konstateret fugleinfluenza. (screendump) (Foto: Fødevarestyrelsen © Fødevarestyrelsen)

- Har man gået en tur i naturen og har fået en inficeret fuglelort på støvlen, kan det være tilstrækkelig til at smitte, hvis man går ind i hønsegården bagefter, fortæller han.

Har intet overblik på landsplan

Foruden at holde fjerkræ inde eller under tag beder Fødevarestyrelsen danskerne om at henvende sig, hvis de ser en død fugl i naturen.

Også her har flere hundrede givet lyd fra sig. Hver dag er der 50-100 danskere, som kontakter Fødevarestyrelsen.

De mange henvendelser bruger Fødevarestyrelsen til at danne sig et overblik over, hvor fugleinfluenzaen kan være endt.

Finder man en død fugl, skal man lade den ligge og notere det præcise findested og derefter kontakte Fødevarestyrelsen.

Styrelsen vil derefter afgøre, om fuglen skal undersøges nærmere.

Alle konstaterede tilfælde bliver skrevet ind på kortet, og når der er et fuldt overblik over situationen, kan det være, at Fødevarestyrelsen lemper de nye restriktioner.

- Vi vil med vores ekspertgruppe lave nogle risikovurderinger hen ad vejen. Men som det er nu, så gælder det over hele landet, fordi vi ikke har noget overblik over udbredelsen på landsbasis.

Hvilke fugle Fødevarestyrelsen er særligt interesserede i at høre om i forbindelse med smitten, kan du se på denne liste (eksternt link).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk