Hundredvis afvist ved grænserne: Nye indrejseregler driller pendlere

Hvis udenlandske statsborgere vil ind i Danmark, kræver det en negativ coronatest. Se reglerne her.

Politiet har afvist udenlandske statsborgere i alle landsdele. (Arkiv) (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Lørdag klokken 17 trådte de nye indrejserestriktioner i kraft, som regeringen løftede sløret for i fredags.

I dag er dog den helt store prøve for både politi og pendlere ved grænserne, hvor reglerne har skabt kø.

Og politiet har haft travlt ved grænserne i både i syd og øst.

- Vi har haft utrolig travlt med pendlertrafikken her til morgen, og det har vi løst på bedst mulig vis, siger Allan Dalager, vicepolitiinspektør ved Sydjyllands Politi, fra grænsen ved Kruså.

Og det er altså langt fra alle, der får lov til at krydse grænsen her til morgen, fortæller Morten Juul Hansen, operativ chef i Københavns Politi, fra Peberholm i mellem Sverige og Danmark.

- Vi har afvist rigtig mange her til morgen. Jeg har ikke det nøjagtige tal, men det er omkring 20 eller 30, der allerede er blevet afvist her tidlig morgen. Den primære årsag er manglende kendskab til de nuværende regler og en manglende negativ covid-test.

Morten Juul Hansen vurderer, at man siden lørdag har afvist mellem 80 og 90 både på Øresundsbroen og ved togstationen i Kastrup.

Mens danske statsborgere, personer med bopæl i Danmark eller gyldig opholdstilladelse kan komme ind i landet som normalt, skal udenlandske statsborgere, som for eksempel arbejder i Danmark, have en negativ coronatest med for at krydse grænsen.

Ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har omkring 100 personer fået nej til indrejse i Rødbyhavn og Gedser.

Se de skærpede restriktioner her. Længere nede i artiklen kan du se, hvad der gælder som anerkendelsesværdigt formål.

Forvirrede pendlere

Ture Ertmann er pendlerrepræsentant for Øresunds-pendlerne. Han har brugt hele weekenden på at sætte sig ind i de nye regler, og han forstår godt, hvorfor der er forvirring ved grænsen.

- Det er meget komplekst. Det rammer de mange, der bor på den svenske side af grænsen, der skal på arbejde i København. Der er blandt andet 2.000, der arbejder inden for sundhedsvæsenet i Storkøbenhavn. Det er mange sygeplejersker og læger, der er på vej på arbejde, der kan risikere at blive stoppet i grænsekontrollen, siger han.

Ved den dansk-tyske grænse har Region Syddanmark besluttet at betale test for dem, der er ansat i regionen, men som bor i Tyskland. For personalet kan simpelt hen ikke undværes, siger Kurt Espersen, som er koncerndirektør i Region Syddanmark.

Samtidig er regionen gået i gang med at etablere testcentre i Tyskland af den simple grund, at der er brug for det, forklarer han.

- Og dermed skabe et lignende alternativ til det, vi har det i Danmark, ved at gøre det gratis. Der er jo ret mange andre private virskomheder, der har brug for at få medarbejderne over grænsen.

Det har ikke været muligt at få et svar fra Region Hovedstaden, om de også vil hjælpe danske virksomheder med at få testet deres ansatte.

Her kan du se, hvad der nu anses som et anerkendelsesværdigt formål.

Anerkendelsesværdige formål (© Coronasmitte.dk)

Test før flyafgang

De skærpede restriktioner skyldes de nye virusmutationer fra Storbritannien og Sydafrika. Derfor er det ikke kun reglerne for indrejse, der er blevet strammet, men også udrejserestriktionerne.

Fredag gjorde Udenrigsministeret hele verden "rød". Det betyder, at alle rejser frarådes til alle lande.

- Budskabet er klart, enkelt og alvorligt. Man bør lade være med at rejse ud, siger udenrigsministeren, lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod.

Mens danske statsborgere altså som udgangspunkt altid kan komme ind i Danmark, er det ikke sikkert, at det gælder, hvis de kommer med fly.

Fra lørdag skulle alle flyrejsende til Danmark nemlig vise en negativ coronatest, der højst må være 24 timer gammel, for at komme på flyet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk