Hundredvis tændte fakler imod bortvisning af hjemløse: 'Det er jo fuldstændig hjernedødt'

Et stort fakkeloptog vandrede mod Christiansborg for at vise deres utilfredshed med zoneforbuddet.

En mand iklædt en stor, mørk jakke med Hus Forbi-logoet trykt henover brystet skruer en ekstra gang op for de medbragte højtalere, så de spiller for fulde gardiner.

"Gi' mig Danmark tilbage ligesom i de gamle dage", lyder det ud over Kultorvet i indre København.

Til tonerne af den afdøde danske rapper Natasja begynder folk så småt at strømme til pladsen. Her er en stor flok kampklædte hjemløse udrustet med fakler og slagsange, som de flittigt deler ud af, allerede samlet.

Hvis man laver en hurtig panorering på stedet, ser man flere personer, der får tændt op i faklen. Andre står med bannere i hånden, hvor der står: "Stop kriminalisering af hjemløse" og “Stop zoneforbuddet!".

En af de personer, der har fundet frem til fakkeloptoget er Lars Bæksted. Han er hjemløs og er kommet for at sende et signal til politikerne på Christiansborg.

- Jeg er kommet på grund af zoneforbuddet. Den lov gik ud på at skabe tryghed i samfundet, og så rammer det de hjemløse fuldstændig uskyldigt, siger han, mens han forsigtigt klapper sin hund på hovedet.

I april måned trådte en lov nemlig i kraft. Den giver politiet mulighed for at udstede et udvidet zoneforbud til de hjemløse, som gælder i en hel kommune. Formålet var at stoppe de store grupper af udenlandske hjemløse, der tidligere har skabt utryghed for omgivelserne, fordi de har samlet sig i lejre.

Men loven fra sidste sommer har altså ramt flere hjemløse. For hvis hjemløse putter sig i en sovepose og har ejendele på sig, når de lægger sig til at sove på en bænk eller et fortov, betegnes det som en lejr - og så kan de risikere at få et forbud mod at opholde sig i en kommune og en bøde

Fronten på fakkeltoget mod zoneforbud til hjemløse på Kultorvet i København. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Vi frygter det allesammen

Flere personer har fundet den helt store vinterjakke frem fra klædeskabet, så de er klar til mødet med det råkolde efterårsvejr.

Da klokken passerer 17:00, begynder folk så småt at snegle sig ned gennem de københavnske gader med kurs mod Christiansborg.

Passet op af blinkende politimotorcykler bliver optoget dirigeret i den rigtige retning.

En mand med en mikrofon forsøger at starte en fællessang, som er blevet delt ud til de fremmødte. De fleste har lidt svært ved at ramme takten, men alle synger med en vis ironi i stemmen:

"Hjemløse gider vi ikke. Hvad skal vi med dem?"

En af dem, der kunne være et godt bud på den mest højtråbende i flokken, er Simon Nielsen. Han er også hjemløs og kan godt mærke, at forbuddet tynger de hjemløse:

- Stort set alle føler sig utrygge. Jeg synes, at Danmark skal vågne op og se, hvor vi er på vej hen. Vi plejer at være det mest kærlige og glade land, men der er sgu ikke meget glæde ved at lukke folk ude – det er jo mobning på groveste plan, siger han.

Politiet var også til stede. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det samme oplever Lars Bæksted, der er nervøs for, hvordan fremtiden ser ud for de hjemløse:

- Det er noget, vi alle sammen frygter. Det ender med, at når vi sidder fire til fem mennesker og enten drikker en sodavand eller en øl, kan vi være utrygsskabende og blive smidt ud af kommunen. Det er jo fuldstændig hjernedødt det her. Alle kan blive bortvist, hvis man bare samler sig i en lille gruppe.

Der findes idioter alle steder

Det store optog nærmer sig Christiansborg, og fronten beder de andre i mængden om at sætte tempoet ned. Med små museskridt træder de ind på Christiansborgs store brosten.

Imens folk lidt efter lidt træder ind på Christiansborg Slotsplads, begynder en rundkreds at samle sig i mængden. Stemningen intensiveres, og en lidt mere hård tone spreder sig:

"Lad mig blive i mit kære København!" og "Ud med zoneforbuddet!", bliver der råbt på skift.

Simon Nielsen knapper en bajer op og tager en stor slurk. Han ved godt, at nogle hjemløse kan te sig tosset engang i mellem, og det kan få nogle til at føle sig utrygge.

- Det skal jeg da ikke kunne udelukke, men selvfølgelig findes der også idioter blandt hjemløse. Men de, der så føler sig utilfredse, kunne måske være lidt mere åbne i stedet for at fjerne sig. Så kunne man lave en relation i stedet for, at man skal smides helt ud af kommunen.

Der blev tændt masser af fakler i løbet af dagen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Har ikke tænkt sig at ændre loven

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kan godt forstå, at zoneforbuddet kan føles uretfærdigt, men ifølge ministeren var man nødt til at indføre det.

- I sommeren 2017 havde vi en situation, hvor mange romaer kom hertil og nærmest besatte vores gader og stræder i hovedstaden. Det førte til denne her lovgivning.

- Det går så også udover de danske hjemløse. Det kan jeg selvfølgelig godt forstå, at de er ærgerlige over, men loven gælder for alle, siger han.

Men synes du, det er okay, at der er en gruppe mennesker, der bliver kriminaliseret?

- Det er desværre, sådan det er, når nogle ødelægger det for andre. Men der er jo ingen af os, der synes, at folk skal være hjemløse. Det er derfor, vi prøver at gøre noget ved hjemløse.

Facebook
Twitter