Hus Forbi optrådte i opslag om Men In Black-demo: ’Det kan gøre skade på vores sælgere’

Den måde, de demonstrerer på, kan ikke ligge længere væk fra noget, vi vil associeres med, lyder det fra hjemløseavisen.

Hus Forbi frygter, at det rammer deres gadesælgere, hvis folk får den fejlagtige opfattelse, at de samarbejder med Men In Black. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

'Hus Forbi' stod der med store bogstaver på et opslag på Men In Blacks facebookside.

Det er indkaldelsen til den demonstration, der i dag er blevet afholdt på Rådhuspladsen i København.

Når navnet på hjemløseavisen var nævnt, skyldes det, at den hjemløse Kim Allan havde sagt ja til at tale ved arrangementet, der skulle være en 'støtte for vores udsatte borgere', som arrangøren skriver.

Men Hus Forbi har ikke noget med arrangementet at gøre, og man ønsker ikke at blive sat i forbindelse med bevægelsen, der har trukket overskrifter den seneste tid for sin til tider voldsomme modstand mod coronarestriktionerne.

- Vi vil ikke associeres med Men In Black. Vi synes, at vi skal følge myndighedernes anbefalinger, og det er vigtigt, at vi alle sammen tager ansvar, siger Rasmus Wexøe Kristensen, der er sekretariatsleder hos Hus Forbi.

Han mener, at organisationen bag hjemløseavisen bliver 'misbrugt groft', når navnet optræder på Men In Blacks facebookside på den måde.

Ikke mindst fordi sælgerne af avisen i forvejen har haft svært ved at sælge den under coronakrisen.

- Vi er virkelig kede af den skade, det kan gøre på både Hus Forbi-sælgere og de udsatte mennesker, vi forsøger at skabe noget goodwill omkring.

Salget af Hus Forbi er faldet fra cirka 80.000 aviser om måneden til bare 50.000 i januar 2021, og tallet forventes at ryge endnu længere ned i februar, skrev Information tidligere på måneden.

- Det gør jo, at når folk ser en sælger derude, så går de i en endnu større bue uden om vedkommende.

- Vi har lige nu gang i en nødindsamling, fordi avissalget er gået i stå under corona. Det bliver jo ramt af sådan noget her, siger Rasmus Wexøe Kristensen.

Opslaget på Men In Blacks facebookside er siden blevet slettet.

Taler alligevel ikke

59-årige Kim Allan har været hjemløs i 30 år, og han sidder i bestyrelsen i Hus Forbi, ligesom han også sidder med i bestyrelsen i Sand - Hovedstaden, der er de hjemløses organisation.

Det er ham, der er nævnt som taler til arrangementet.

Han kom aldrig på talerstolen, for han droppede at deltage, da det gik op for ham, at Hus Forbi anså det for problematisk at blive sat i forbindelse med demonstrationen og Men In Black.

Det gjorde han ikke selv i første omgang, men efter samtaler med blandt andre folk i Hus Forbis sekretariat har han ændret holdning.

- Jeg forstår, hvorfor det skaber nervøsitet, og derfor taler jeg ikke i dag, siger han.

Han understreger, at det ikke er ham, der har givet lov til at bruge Hus Forbis navn på indkaldelsen.

Han har ellers sympati for arrangementet, hvor der blev samlet mad, tøj og soveposer ind til de hjemløse.

- Det er et flot arrangement, og der er doneret mange ting. Og jeg sagde ja til at tale, fordi jeg gerne vil gøre opmærksom på, at de hjemløse er hårdt ramt i øjeblikket. Det var min mission.

- Folk glemmer de hjemløse, selvom det er en stor gruppe mennesker, der har behov for støtte, siger han.

Folk spørger allerede til det

I Hus Forbi tog man hurtigt affære, da man blev klar over, at Men In Black brugte organisationens navn. Hus Forbi udsendte en pressemeddelelse, hvor der blev taget afstand.

Selvom opslaget kun optræder på Facebook og ikke umiddelbart var at finde ved demonstrationen på Rådhuspladsen i form af plakater eller andet, har det allerede fået flere til at undre sig.

- Jeg bliver allerede kontaktet nu af folk, der spørger: 'Er Hus Forbi en del af det her, og hvordan kan det være?', siger Rasmus Wexøe Kristensen og fortsætter:

- Den måde Men In Black demonstrerer på, kan ikke ligge længere væk fra noget, vi vil associeres med.

Men In Black meddeler, at man ikke udtaler sig til medierne, og det gør man heller ikke i denne sag.