Husk de gode manerer: Puds skoene og hold døren

Vi synes selv, vi er høflige i Danmark, men på den anden side af grænsen er de ikke enige.

I udlandet er det helt normalt, at kvinderne skal gå først ud af elevatoren, selv om de står bagerst. Det tænker danske mænd næppe meget over. (© Colourbox)

Vi er slet ikke så høflige og flinke herhjemme, som vi nok går rundt og tror. Eller - måske er vi flinke, men sådan bliver vi bare ikke opfattet, når vi er sammen med udlændinge.

Heidi Rottbøll Andersen er stifter af Living Institute og har gennem 11 år rådgivet danske virksomheder om, hvordan man bør opføre sig, når man er i udlandet. Når hun spørger folk på den anden side af grænsen, hvordan de opfatter danskerne, er beskeden klar:

- De har meget godt at sige om os, men de siger samstemmende, at vi er uhøflige. De mener, at vi har dårlige manerer, siger hun.

Når vi går ud af en butik, er vi fx for dårlige til at holde døren for den person, der kommer efter os. Og udenlandske kvinder forventer, at mænd lader dem gå ud af døren først.

- Så der opstår mange både lidt sjove, men også pinlige episoder. Der er jo også mange udenlandske mænd, der vil lade danske kvinder gå først igennem døren, men det forventer de danske kvinder ikke, og så står de der og venter på hinanden, siger Heidi Rottbøll Andersen.

Connie Hedegaard: Puds skoene

Connie Hedegaard var i fire år klimakommissær i EU og har også lagt mærke til sammenstøddet mellem forskellige kulturer.

- Der er mange, der forventer, at kvinderne skal gå først ud af en elevator - også selv om de står bagerst. Og det synes vi nok er noget pjat her i Danmark, siger hun.

Hun har et par meget konkrete tips til, hvordan vi kan score nemme point på høflighedsskalaen:

- Vi er nok lidt hurtige i Danmark til at komme på fornavn på folk og give klap på skulderen og sådan noget. Det skal man passe på med, hvis man ikke vil opleve kulturen som en barriere. Og så kommer man også langt over for italienere og spaniere, hvis man pudser sine sko. Det er en lille ting, men det er altså sådan noget, de lægger mærke til, siger hun.

Vi er de mest skamløse

Selv om vi måske mangler lidt manerer, er der noget andet, vi er rigtig gode til. Faktisk viste en undersøgelse for nogle år siden, at danskerne er det mest skamløse folkefærd i verden. Vi er simpelthen ikke bange for at blive til grin:

- I denne uge kunne man se Legos administrende direktør, Jørgen Vig Knudstorp, bryde ud i dans og sang. Han var ikke bange for at blive til grin, mens en tysk eller en hvilken som helst anden virksomhedsleder nok ville have tænkt sig om en ekstra gang, før han stillede sig op og sang falsk og dansede, siger Heidi Rottbøll Andersen.

programmet Bagklog på P1 lige her.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54ed9c5ba11f9f188cae4a86

Og den verdensrekord er der vel ingen grund til at skamme sig over. Ligesom det heller ikke som sådan er dumt, at vi er gode til at overholde mødetider herhjemme, mens man i udlandet godt kan komme for sent til et møde.

Det gælder bare om at kende hinandens normer, så en handel ikke går i vasken, fordi man har glemt at pudse sine sko. Årsagen til, at vi har glemt at holde på formerne og gemt de gode manerer lidt af vejen, mener Heidi Rottbøll Andersen i øvrigt skal findes i ungdomsoprøret i 1968.

- Alle autoriteter blev fjernet både i hjemmet og på arbejdspladsen, og det blev upopulært at være høflig og beleven. Vi lavede en mental revolution, som ikke opstod i andre lande, siger hun.

Du kan høre mere om Connie Hedegaards erfaringer fra udlandet i programmet Bagklog på P1 lige her.

Facebook
Twitter