Husk-det-nu-breve får flere danske børn vaccineret

Statens Serum Institut overvejer nu at udvide ordningen med påmindelser.

SSI overvejer nu at udvide ordningen. (Foto: VALENTIN FLAURAUD © Scanpix)

MFR-vaccinen, der skal beskytte børn mod mæslinger, har fyldt meget i medierne den seneste tid. Det er nemlig ikke alle børn, der får den, hvilket blandt andet har fået Liberal Alliance til at tale om sanktioner og straf til forældre, der ikke lader børnene prikke.

Tidligere undersøgelser har vist, at det ofte drejer sig om en forglemmelse, og for mange forældre har det vist sig at være nok med en venlig påmindelse.

Det siger Statens Serum Institut.

Siden maj 2014 har de udsendt påmindelsesbreve til forældrene, når børnene fylder 2, 6 ½ og 14 år. Og det har båret frugt, forklarer læge Camilla Hiul Suppli fra Statens Serum Institut, der står bag evalueringen.

- Påmindelsesordningen har for eksempel betydet, at der er blevet givet over fire gange så mange MFR-2-vaccinationer til 6,5 -årige i de seks måneder efter påmindelsen, i forhold til året før da der endnu ikke blev udsendt påmindelser.

Brevene vil stadig blive udsendt som hidtil, og derudover overvejer man udvide ordningen, så man sender påmindelserne på forhånd og mere løbende, så man er på forkant, siger Camilla Hiul Suppli fra til DR.

Flere børn skal vaccineres

Selv om brevene har været en succes, så er der stadig ikke nok børn, der får vaccinen.

- Vi er ikke nået i mål endnu. Vi er kommet godt på vej, men der mangler stadig de sidste par procentpoint for at komme op på de 95 procent, der er den magiske grænse for MFR-vaccinen, siger Camilla Hiul Suppli.

Ud over brevene mener hun også, at læger og sundhedspersonale fortsat skal have fokus på at tage dialogen med forældre, der har spørgsmål eller skepsis om vaccinen.

Hvis risikoen for mæslingeudbrud skal udryddes, skal mindst 95 procent modtage de to MFR-vacciner - som mæslingevaccinen indeholder - i børnevaccinationsprogrammet. Ifølge Statens Serum Institut får omkring 90 procent det første stik mod mæslinger, mens det kun er cirka 87 procent, der får andet stik.