Husk sæben: Badegæsters dårlige hygiejne forvandler svømmehaller til pøl af sygdom

Svømmehallernes lugt af klor betyder ikke, at vandet er rent - tværtimod.

Det kan have en masse negative konsekvenser for badegæster, at folk vælger at springe en grundig afvaskning over. (Foto: © Ulrik Jantzen, Scanpix)

Måske er der kø til bruserne. Måske er man utålmodig efter at komme i vandet. Eller også har man ikke lyst til at vise sig nøgen foran andre.

Men uanset hvad skal man tænke sig godt om, inden man hopper i svømmehallens badebassiner uden at vaske sig ordentligt.

Det kan nemlig have en lang række ærgerlige konsekvenser, hvis man ikke lytter til svømmehallernes forholdsregler omkring badning.

Roskildesyge, øreinfektioner og i værste fald astma og luftvejsinfektioner står alle på listen over potentielle følgevirkninger af, at folk ikke vasker sig ordentligt, inden de hopper i poolen.

Det fortæller Hans-Jørgen Albrechtsen, som er professor på DTU Miljø.

Han peger på, at manglende afvaskning kan skrue op for mængden af ubudne gæster som novovirus, salmonella, E. coli eller parasitter i vandet.

Mens manglende afvaskning mellem ballerne eksempelvis kan føre til mave-tarm infektioner på grund af fæces-bakterier i vandet, så kan manglende afvaskning også give mere kroniske lidelser.

Kan føre til astma

DR kunne sidste år berette, at flere svømmehaller har skruet op for mængden af klor i vandet, fordi deres gæster ikke vasker sig godt nok.

Men mens klor sørger for, at de fleste mikroorganismer ikke overlever længe i vandet, så giver klorvandet et helt andet problem, der måske er mere alvorligt.

- Der sidder en masse ting på vores krop, der reagerer med kloren og dermed giver en række uheldige effekter i svømmehallen, og det er et reelt problem, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

Det gælder blandt andet sved, døde hudceller og spor af afføring såvel som skønhedsprodukter i form af hårvoks eller hudlotion.

- Hvis du ikke vasker det af, inden du går i svømmehallen, så bliver det afgivet inde i svømmehallen, siger professoren.

Hopper man beskidt i fællesbassinet reagerer blandt andet snavs fra huden med klor i badevandet og danner stoffer, der giver den velkendte lugt i svømmehallen, forklarer Henrik Rasmus Andersen, professor i vandteknologi ved DTU Miljø.

- Stofferne er skadelige hovedsageligt for vores lunger, så man får en lidt dårligere lungefunktion og en risiko for at udvikle astma, hvis man bliver udsat for mange af stofferne, forklarer han.

Konkurrencesvømmere har meget ofte astma, fordi de bliver udsat for disse stoffer, siger professoren, der tilføjer, at en kraftig lugt af klor ikke betyder rent vand. Snarere tværtimod.

Klor lugter nemlig næsten ikke af noget i sig selv, så den lugt man kender fra svømmehallerne, er lugten af klor, der reagerer med snavs, forklarer Henrik Rasmus Andersen.

- Det, som man lugter i svømmehallen, er i virkeligheden snavsprodukterne, siger han.

Turen i bruseren inden badeturen handler derfor om andet end blot hygiejne, understreger de to professorer.

Svømmehal installerer UV-lys

I Slagelse Kommune har man forsøgt at gøre noget ved problemet med badegæster, der ikke er grundige nok i bruseren.

Fra i dag vil et ultraviolet lys i kommunes svømmehaller afsløre, om gæsterne har vasket sig grundigt nok.

- Nu kan vi på en sjov og anderledes måde gøre vores badegæster opmærksomme på den gode hygiejne, uden at vi skal bruge mere klor i vandet, siger teamlederen i Korsør svømmehal, Ronni Børgesen, til DR.

Lyset er installeret i den lille mellemgang, der typisk er mellem omklædningsrummet og svømmehallen. Rummet er afskærmet i alle svømmehallerne, så andre ikke kan se, om man er beskidt. Der vil heller ikke være personale, som holder øje med, om badegæsterne bruger UV-lyset.

- Det må være en eller anden form for selvjustits, men jeg håber, at alle vil tage godt imod det, og det vil hjælpe, siger Ronni Børgesen.