Husstøvmider bor ikke i madrassen

Vi har i årevis fået at vide, at husstøvmiders foretrukne opholdssted er madrasser og dyner, men det passer ikke, viser ny forskning.

Sengebetrækkene skulle beskytte mod allergi over for husstøvmider. Men den nye undersøgelse viser, at betrækket er spild af penge. (© DR)

Stik imod, hvad danskerne i årevis har fået at vide af Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Forbundet, så lever husstøvmider alle mulige andre steder end lige præcis i madrassen, i dynen eller i hovedpuden.

Sådan lyder det samstemmende fra en række førende eksperter, der nu forsøger at gøre op med det, de betragter som en myte, skriver Videnskab.dk.

Vilde med madrasomslag

Blandt dem er Peter Gøtzsche fra Rigshospitalet. Han forstår ikke, hvorfor Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Danmark fortsat anbefaler madrasbetræk som et middel til at begrænse allergi fra husstøvmider.

- Af grunde som jeg ikke kan gennemskue, er de helt vilde med madrasomslag. Det er helt hen i vejret, for de hjælper jo ikke, siger Peter Gøtzsche, der er direktør ved Det Nordiske Cochrane Center og nyudnævnt professor ved Københavns Universitet.

Sundhedsstyrelsen anerkender, at der er forskellige opfattelser. Derfor har man bedt en ekspertgruppe komme med en vurdering. Når den foreligger, venter styrelsen i 2011 at beslutte, om man skal ændre rådgivning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk