Hvad betyder Oscar-statuetten for den danske filmindustri?

Det er godt for både pengepungen og samarbejdet, når en dansk film vinder en Oscar, siger Dansk Filminstitut.

Når der er guldregn over 'Druk', drypper det på andre danske spillefilm.

Da Thomas Vinterbergs pris-magnet i nat vandt en Oscar for 'Bedste internationale film', blev det fejret med bobler og sejrsråb af Magnus Millang, Lars Ranthe og resten af holdet bag filmen.

Men faktisk er det værd at fejre for hele den danske filmindustri. For det er ikke uden betydning, når en dansk film vinder verdens mest fornemme filmpris.

- Det er en stor aften og en aften, der har betydning for dansk film i hvert fald på to helt centrale måder, siger direktør for Det Danske Filminstitut Claus Ladegaard.

De to kommer her.

Flere penge fra udlandet til danske film

Det er rigtig dyrt at lave spillefilm.

Ifølge direktøren for Det Danske Filminstitut finansierer udenlandske penge på et normalt år 20 til 25 procent af danske film. Det ender i mange millioner, som er nødvendige for dansk film.

- De udenlandske penge kommer kun, hvis vi rent faktisk er nogle, der laver rigtig, rigtig gode film. Og vi også anerkendes for det, siger Claus Ladegaard.

Den ultimative anerkendelse kom så i nat til 'Another Round', som er vinderfilmens engelske navn. Og dét skulderklap skruer forventningerne i vejret.

- Jeg tror faktisk, at efter sådan en anerkendelse som i går aftes, har vi mulighed for at øge den internationale finansiering af danske film.

Da Thomas Vinterberg i nat modtog sin Oscar, så han ikke ud til at tænke meget på fremtid eller finansieringsmuligheder. Se her et klip fra hans takketale, som han dedikerede til sin afdøde datter.

Samarbejde med hele verdens filmskabere

Oscar-statuettens indflydelse på dansk film kan ikke kun måles i kroner, ører og udenlandske bankoverførsler.

- At vi er og bliver så anerkendte gør, at der er rigtig mange, der har lyst til at arbejde sammen med danske filmfolk, siger Claus Ladegaard.

Og det er essentielt, at instruktører, klippere og komponister fra alverdens lande får lyst til at samarbejde med danske kollegaer.

- Det er rigtig, rigtig vigtigt, fordi vi er et lille land med få filminstitutioner og en branche, der arbejder meget sammen. Så vi har hele tiden brug for at få inspiration udefra og blive udfordret ved at arbejde sammen med andre filmskabere fra Sydamerika, Indien eller andre steder i Europa.

Da den danske filmproducent Peter Aalbæk, som er medstifter af filmselskabet bag 'Druk', Zentropa, blev spurgt, hvad Oscar'en betød for dansk film, gik svaret også på de kunstneriske fremfor de økonomiske fordele.

- Jamen det betyder, at der sidder et ungt menneske nu og tænker ‘Jeg skal da have to Oscars. Ikke én’. Og det er det, der driver den kunstneriske præstation op, sagde Peter Aalbæk til Zentropas sejrsfest i nat.

Bille August: 'Jeg fik en masse tilbud, især fra Hollywood'

Det lyder, som om den danske filmindustri har noget at se frem til. Det har instruktør Thomas Vinterberg nok også.

I hvert fald hvis man spørger Bille August, som er en af de få andre danskere, der har vundet prisen.

Bille August med sin Oscar-statuette i 1989. Bag ham står skuespillerinderne Candice Bergen, Jacqueline Bisset og daværende præsident for Motion Picture Association of America, Jack Valenti. De tre uddelte prisen. (Foto: BANDPHOTO BP/C-26452 © Scanpix)

- For mig betød det, at jeg fik en masse tilbud især fra Hollywood om at komme over og lave en masse film, fortæller den danske instruktør, som i 1989 vandt 'Bedste internationale film' for 'Pelle Erobreren'.

Også Bille August nævner finansiering, når han i dag skal erindre, hvad prisen kastede af sig for ham.

- Det mest vigtige var måske, at de projekter, som jeg var interesseret i at lave, blev lettere at få finansieret, siger han.

- Det er jo meget, meget dyrt at lave film, og altid har man problemer med at skaffe finansiering. Men har man en Oscar på cv’et, gør det livet lidt lettere.

Bille August kom i dag med en hilsen og et lille råd til nattens Oscar-vindende instruktør.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk