Justitsministeren vil gerne forbyde banden Loyal to Familia (LTF), og da Rigsadvokaten i går gav grønt lys til, at spørgsmålet kan prøves ved en domstol, kom det et skridt nærmere.
Men hvad er Loyal to Familia?
Det kan LTF's advokat, Michael Juul Eriksen, ikke give et helt klart svar på.
Han har sagt ja til at repræsentere LTF, hvis sagen når til retten. Her skal det i så fald prøves, om LTF kan siges at være en ulovlig forening i grundlovens forstand, fordi den virker ved vold.
Først skal Københavns Politi efterforske sagen. Det skal være gjort ved udgangen af 1. halvår 2018.
Hvem er LTF?
- Efter Rigsadvokatens opfattelse er det en forening, som kan forbydes ifølge grundloven. Det er ikke prøvet endnu, hvad LTF er i juridisk forbindelse, siger Michael Juul Eriksen.
Hvad siger du, at LTF er?
- Når de selv er blevet spurgt i retten, har de sagt, at det er et broderskab af folk, som har kendt hinanden fra barnsben. Jeg har ikke nogen personlig holdning til det, men forholder mig til de beviser, der ligger, og hvad deres synspunkter er omkring det, siger advokaten.
Men du må forholde dig til, hvem du repræsenterer i retten?
- Jeg repræsenterer LTF, men som sagt er det ikke afklaret, hvilken juridisk status de har.
Hvad kalder du dem selv? Hvad tænker du selv? Hvem er det, du repræsenterer? Er det en bande, et broderskab, eller hvad er det for et ord, du bruger?
- Jeg bruger ordet LTF, svarer han.
Michael Juul Eriksen husker på, at der endnu ikke findes en sag mod LTF.
Hvad tænker du, at LTF's formål er?
- Man må spørge dem om, hvad formålet er, siger han og tilføjer:
- Jeg forholder mig til, at de har sagt, at det er et broderskab og ud fra mit kendskab til andre, tror jeg ikke, at den måde, de er på, er så forfærdelig anderledes end så mange andre grupperinger, vi hører omtalt i dag, og som også består af folk, som er vokset op sammen, som kender hinanden, har personlige venskaber og skaber nogle bånd ud fra det.
Rigspolitichef: De er meget kriminelle
Rigspolitichefen beskrev i går LTF som en gruppe af kriminelle folk:
- Tæt på halvdelen af de folk, som vi holder øje med fra det her særlige miljø, er enten varetægtsfængslet eller domfældte. Det betyder jo, at de er meget kriminelle. De er aktive inden for forskellige kriminalitetsområder. De er straffede rigtig mange af dem, sagde Jens Henrik Højbjerg.
Han understregede, at medlemmerne i politiets øjne skaber utryghed rundt om i landet, når de blandt andet bærer mærker på tøjet.
- •
1. november var registreret 435 bandemedlemmer i Danmark - udover de 892 rockermedlemmer, som også er registreret i politiets databaser, oplyser Rigspolitiet.
- •
Omkring 225 af bandemedlemmerne tilhører LTF, har rigspolitichefen oplyst i sommer.
- •
80 LTF'ere sidder i øjeblikket i fængsel - enten efter domfældelse eller varetægtsfængslet i en sag, der endnu ikke er faldet dom i. Det viser tal fra Kriminalforsorgen.
LTF er omdrejningspunktet for deres liv
Dan Bjerregaard, der er tidligere betjent i politiets bandeenhed og nu kriminalreporter hos Ekstra Bladet, fortæller, at gruppen slår sig op på at være et "broderskab".
- For medlemmerne er LTF omdrejningspunktet i deres liv og hele deres identitet, siger han.
Men udover at være et socialt fællesskab har gruppen ifølge Dan Bjerregaard en anden ambition.
- LTF vil gerne fastholde en position som den formentlig største bandegruppering i Danmark, og det er de allerede ved at være med afdelinger i både Jylland, på Sjælland og især i københavnsområdet, siger han.
Han fortæller, at en lang række af medlemmerne er dømt for alvorlig personfarlig kriminalitet og narkokriminalitet – blandt andet afpresning, vold og voldelige overfald.
Nogle unge drenge bliver ifølge den tidligere bandebetjent tiltrukket af bandelivet, når de ser de store fra lokalområdet føre sig frem med penge og store biler, selvom de ikke har klaret sig så godt i skolen.
- Det er tiltrækkende for de unge drenge, der er i fødekæden til bandemiljøet, siger den tidligere bandebetjent.
Samtidig kan en konfliktsituation betyde, at banderne rekrutterer mere end normalt, fordi flere kommer i fængsel, og folk kommer til skade.
- Det er også klart, at nogle af de unge bliver tiltrukket af konfliktscenariet med en masse spænding, og så er der mulighed for, at man kan avancere utroligt hurtigt i hierarkiet, når der er bandekonflikter, siger Dan Bjerregaard.
Den nuværende konflikt mellem LTF og grupperinger omkring Mjølnerparken og Københavns Nordvestkvarter har udspillet sig siden april i år og har siden sommeren ført til 40 skyderier med over 20 ramt og én dræbt.
Også i Aarhus har der været bandekonflikt hen over sommeren.