Hvad er Tvind? Fra rejsende højskole til verdensomspændende imperium

Få højdepunkterne fra 47 år med den omdiskuterede organisation Tvind.

Stifteren af Tvind er efterlyst internationalt. Han menes at opholde sig i Mexico. (Foto: © Åge Sørensen, Scanpix)

Skolelæreren Mogens Amdi Petersen stifter Den Rejsende Højskole, som bliver starten på Tvind-imperiet.

Ideen bag højskolen er, at unge gennem egne oplevelser og rejser til verdens fattige lande skal lære om verdens uretfærdighed.

Højskolen flytter ind i et nedlagt badehotel på Fanø. To år senere slår Tvind sig ned i Ulfborg i Vestjylland og opretter Det Nødvendige Seminarium. Ansatte i Lærergruppen giver deres løn til en fælles kasse.

Midt under oliekrisen og de store diskussioner om atomkraft og energiforsyning rejser Tvind deres store vindmølle ved Ulfborg. Lærere, elever og studerende har arbejdet på møllen i tre år. Det er på det tidspunkt verdens største vindmølle.

Tvind har siden sin begyndelse fået politisk støtte fra især venstrefløjen. Støtten begynder dog at smuldre, da en række tidligere elever og lærere i pressen står frem og fortæller om gruppetyranni og ekstrem lukkethed.

Kritikken lyder blandt andet, at man som medlem er underlagt censur, at der bliver slået hårdt ned på kæresteri, da det går ud over loyaliteten over for gruppen. At eleverne skal angive hinanden for overtrædelse af Tvinds regler, og at medlemmernes regelbrud bliver behandlet på fællesmøder, som ofte opleves ydmygende.

Efter den voksende kritik går Tvind-imperiets stifter Mogens Amdi Petersen under jorden. Han er af tidligere Tvind-folk blevet beskrevet som en karismatisk person, men samtidig meget magtfuld og manipulerende.

Han menes på det tidspunkt at leve et liv i luksus på blandt andet Cayman Islands og i Miami.

Billedet her er fra luksusejendomskomplekset La Gorce Palace i Miami, som er et af de steder, hvor Mogens Amdi Petersen menes at have opholdt sig. (Foto: © CARSTEN A ANDERSEN)

Efter mange års kritik af Tvind som en koncern, der driver skoler alene for at trække offentlige tilskud ud til andre formål, beslutter Folketinget at fratage en række navngivne skoler deres tilskud.

Politiet indleder en efterforskning af Tvind for skattesvindel.

Politiet ransager en række Tvind-adresser og konfiskerer bevismateriale. Flere af organisationens ledere sigtes.

Politidirektør i Holstebro Jens Kaasgaard indleder efterforskningen mod Tvind. Billedet her er fra selve retssagen i 2002. (Foto: PALLE HEDEMANN/SCANPIX NORDFOTO 2002) (Foto: © Palle hedemann)

Jyllands-Posten afslører, at Mogens Amdi Petersen befinder sig på den amerikanske tropeø Fischer Island ud for Miami i Florida i en 810 kvadratmeter stor penthouselejlighed.

Retten i Ringkøbing udsteder en international arrestordre på Mogens Amdi Petersen. Sigtelserne mod ham udvides fra mandat- og skattesvig, til også at omfatte underslæb.

Her ses efterlysningen af Mogens Amdi Petersen på Interpols hjemmeside. Efterlysningen er stadig aktiv. (© Interpol)

Mogens Amdi Petersen bliver anholdt i lufthavnen i Los Angeles i USA. Han bliver udleveret til Danmark og varetægtsfængslet.

Flere af Tvinds topfolk frikendes i byretten i Ringkøbing for skattesvig og underslæb. Én af de tiltalte dømmes.

Fem af de frikendte – herunder Mogens Amdi Petersen - flygter ud af landet inden anklagemyndigheden når at forkynde anken, så den kan behandles ved landsretten.

En stor del af Tvinds aktiviteter ligger i udlandet. Organisationen har i flere andre lande også modtaget statsstøtte til deres aktiviteter. Også her har de mødt kritik.

Blandt andet indledte det amerikanske landbrugsministerium sidste år en undersøgelse af Tvind-underorganisationen Planet Aid, efter at en række journalister afslørede, at en del af de tildelte midler ikke bliver brugt på landbrug og uddannelse i Afrika, som de ellers var tiltænkt.

DR3-programmet 'Find Amdi - Danmarks mest eftersøgte mand” dokumenterer, at Tvinds stifter Mogens Amdi Petersen befinder sig i Mexico.

Tvind er i dag større end nogensinde. I Danmark har i alt 37 socialpædagogiske bo- og opholdssteder tilknytning til Tvind.

Organisationen driver også skoler og andre institutioner, der tilsammen modtog over 190 millioner kroner fra kommunerne sidste år.

På billedet her ses Småskolen ved Nakkebølle Fjord. Det er et af de Tvinddrevne opholdssteder. (Foto: © Sonny Munk Carlsen, Sonny Munk Carlsen)