Hvad sker der nu? Fem vigtige spørgsmål og svar i sag om hjemvendt syrienkriger

Få et overblik over sagen om den 28-årige Ahmad el-Haj.

Ahmad el-Haj tilsluttede sig den berygtede terrororganisation Islamisk Stat, men er nu fængslet i Danmark. (Foto: © -, Scanpix)

Det er godt seks år siden, at Ahmad el-Haj rejste fra Aarhus til Syrien og tilsluttede sig den berygtede terrororganisation Islamisk Stat.

Nu er han tilbage i Danmark - sigtet for terror og foreløbig fængslet i 27 dage.

Herunder forsøger vi at besvare de mest centrale spørgsmål i sagen om den hjemvendte syrienkriger:

Hvad er der sket?

Ahmed el-Haj (nummer to fra venstre) rejste til Syrien i 2013. I en propagandavideo skød han til måls mod billeder af blandt andre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og Naser Khader.

Ahmad el-Haj blev efter et diplomatisk tovtrækkeri sat på et fly fra Tyrkiet i mandags og landede i Danmark.

Siden han blev anholdt af tyrkisk politi i 2017 og senere dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat, har dansk politi forsøgt at få ham udleveret, fordi han er dansk statsborger.

Ahmad el-Haj har faktisk været efterlyst af dansk politi siden april 2014. Her blev han sigtet for terror og fængslet in absentia - altså uden at være fysisk til stede.

Det skete efter udgivelsen af en propagandavideo, hvor Ahmad el-Haj og tre andre skyder til måls efter seks fremtrædende danskere.

Hvorfor sender Tyrkiet ham til Danmark?

Præsident Erdogan er træt af vestlige lande, der ikke vil tage imod deres syrienkrigere. (Foto: © Lucas Jackson, Scanpix)

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, varslede for nylig, at han ville begynde at sende syrienkrigere ud af sit land.

Ifølge tyrkiske myndigheder sidder der 1.149 medlemmer af terrororganisationen i tyrkiske fængsler - af dem er 737 udenlandske borgere.

Som den tyrkiske indenrigsminister, Suleyman Soylu, har sagt, så er Tyrkiet "ikke noget hotel for noget lands IS-krigere."

Tyrkiet har flere gange opfordret europæiske lande til at tage imod deres syrienkrigere, men hver gang er det blevet afvist.

Hvorfor kan Danmark ikke afvise ham?

Ahmad el-Haj ses her liggende, hårdt såret. Han blev ramt af syriske tøndebomber for et par år siden.

Ahmad el-Haj er uønsket i Danmark af mange politikere, men fordi han udelukkende er dansk statsborger, er vi forpligtede til at tage imod ham.

Dansk politi har da også - uagtet at mange politikere gerne så ham blive langt væk - arbejdet aktivt på at få ham udleveret, siden han blev anholdt i Tyrkiet i 2017.

Så længe Danmark blandt andet er en del af FN's Statsløsekonvention, kan vi ikke afvise danske statsborgere, der opholder sig i andre lande.

Hvad skal der ske med Ahmad el-Haj nu?

Ahmad el-Haj blev tirsdag varetægtsfængslet i 27 dage. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Foreløbig er Ahmad el-Haj varetægtsfængslet i 27 dage. Han er sigtet for to forhold i straffelovens paragraf 114 - den såkaldte terrorparagraf.

Derudover er han sigtet for at overtræde paragraf 136, der handler om tilskyndelse til forbrydelse.

Ahmad el-Hajs forsvarsadvokat er Michael Juul Eriksen, men det har endnu ikke været muligt at få hans kommentar til fængslingen af syrienkrigeren.

Hvordan håndterer Danmark de næste syrienkrigere, som Tyrkiet siger, de vil sende?

Statsminister Mette Frederiksen kræver hårdere straffe til syrienkrigere. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Det er forventningen, at Tyrkiet vil fortsætte med at sende syrienkrigere mod Danmark. Hvor mange der opholder sig i tyrkiske fængsler vides ikke.

Er de danske statsborgere, er Danmark som nævnt forpligtet til at tage imod dem.

Men har de dobbelt statsborgerskab, kan regeringen med ny lovgivning administrativt fratage dem deres danske statsborgerskab.

Udlændingeminister Mattias Tesfaye kigger lige nu på tre sager, hvor syrienkrigere risikerer at miste det danske statsborgerskab.

Derudover har statsminister Mette Frederiksen (S) igangsat en undersøgelse af, om man kan skærpe straffen over for syrienkrigere.

Ifølge et lovudkast vil regeringen tilmed forhindre, at syrienkrigeres børn får dansk statsborgerskab.