Hvad sker der nu med sagen mod Claus Hjort?

Det står anklagemyndigheden frit for at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen efter et valg, siger eksperter.

74-årige Claus Hjort Frederiksen genopstiller ikke ved næste folketingsvalg. (Foto: © Mathias Svold)

Folketingsmedlem og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kan stadig ikke ånde lettet op.

For selvom et flertal i Folketinget har besluttet, at Frederiksens parlamentariske immunitet ikke skal ophæves, kan anklagemyndigheden formelt rejse tiltale efter et folketingsvalg.

Sådan lyder vurderingen fra to juridiske eksperter.

- Det er selvfølgelig sådan, at et flertal i Folketinget kan skifte, eller at et folketingsmedlem ikke stiller op eller bliver genvalgt. Og så er situationen en anden. Så kan der i princippet rejses tiltale, siger Trine Baumbach, professor i strafferet ved Københavns Universitet.

Hun understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete sag, men i generelle vendinger.

Claus Hjort Frederiksen er sigtet efter straffelovens paragraf 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger.

Han nægter sig skyldig.

I sidste uge indstillede Rigsadvokaten til justitsministeren, at Hjort skulle tiltales. På grund af reglerne om folketingsmedlemmers immunitet krævede det opbakning fra et flertal i Folketinget - hvilket faldt til jorden i dag.

Sagen kan blive droppet

Straffelovens paragraf 109 hører til et af de kapitler i straffeloven, som, uanset om man er folketingsmedlem eller ej, kræver, at den siddende justitsminister skal blåstemple en tiltale fra Rigsadvokaten.

- Anklagemyndigheden kan derimod også indstille til ministeren, at der ikke rejses tiltale. Det kan man eksempelvis gøre i sager, hvor man vurderer, at det vil være for ressourcekrævende, eller hvis man henviser til opportunitetsprincippet, siger Trine Baumbach.

Opportunitetsprincippet er et princip i Danmark, der ifølge Baumbach slår fast, at anklagemyndigheden har ret til at undlade at rejse tiltale i en sag, hvis der er menneskelige eller andre hensyn, der taler imod det.

Det står i modsætning til legalitetsprincippet, som man har i andre lande, hvor anklagemyndigheden uanset hvad har en "ubetinget pligt til at rejse anklage i alle tilfælde, hvor det er sandsynligt, at anklagede vil blive dømt ".

Gætværk

Claus Hjort Frederiksen har allerede meddelt, at han ikke stiller op ved næste folketingsvalg.

Spørgsmålet er så, om anklagemyndigheden efter næste valg rent faktisk vælger at tiltale den tidligere minister.

Ifølge Frederik Waage, der er professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, er det "nærliggende at tro", at det ender med en tiltale.

- Der er almindelig enighed om, at der juridisk ikke vil være noget problem i at tage sagen op igen, siger Frederik Waage til Ritzau.

Han påpeger, at det formentlig også kommer til at spille ind, hvordan sagen med den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, udvikler sig.

Trine Baumbach er professor i strafferet. (Arkivfoto)

Ifølge Trine Baumbach er der ikke meget præcedens at læne sig op ad. Faktisk er der ikke rigtig noget.

- Det er jo ikke lige frem, fordi der er 1.000 sammenlignelige sager. Man kan kun gætte om udfaldet, og det vil jeg helst ikke.

Frederik Waage stemmer i og kalder spørgsmålet "historisk".

- Det er et ganske usædvanligt og i virkeligheden historisk forløb, siger han ifølge Ritzau.

Foruden Claus Hjort Frederiksen er tre personer fra efterretningstjenesterne sigtet for at have videregivet "højt klassificerede oplysninger". Den ene er den suspenderede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Hør, hvad Mattias Tesfaye sagde inden dagens samråd:

Tesfaye: Bolden er hos anklagemyndigheden

På dagens samråd om sagen blev Mattias Tesfaye spurgt til, hvad der nu kommer til at ske med Claus Hjort Frederiksens sag.

- Det tør jeg ikke svare på nu. Men det er ikke sådan, at jeg går og tænker på, hvordan vi kommer hen til en position, hvor vi alligevel kan rejse tiltale.

Inden samrådet sagde ministeren, at han vil sende et brev til Rigsadvokaten, "og så er det op til anklagemyndigheden at tage den herfra", lød det.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Rigsadvokaten.