Hval bliver svær at redde

Den store finhval i Vejle Fjord har ikke store chancer for at overleve, siger en ekspert. Det er farligt at flytte hvalen, som er meget stresset.

En hvalekspert tror ikke, at finhvalen i Vejle Fjord har store chancer for at overleve. (Foto: Thyge Jensen- Fiskeri og Søfartsmuseet i Esbjerg)

Den store finhval, der er havnet på lavt vand i Vejle Fjord, har ikke store chancer for at overleve, vurderer en ekspert.

Det vil være meget svært at trække den formentlig 30 tons tunge og 15 meter lange hval fri, uden at påføre den skader, siger hvalekspert Carl Christian Kinze.

- Der er ingen i Danmark, der har erfaring med at flytte en 30 ton tung, levende finhval. Det eneste man kan gøre er at holde den våd, men jeg tror ikke man skal gå i gang med en egentlig redningsaktion, siger Carl Christian Kinze, der er medredaktør på hjemmesiden hvaler.dk.

Sprøjter vand på hval

Det er endnu usikkert, om hvalen er strandet ved et uheld, eller om den er syg.

Det lokale brandvæsen er blevet kaldt ud for at sprøjte vand på hvalen og dermed forhindre solen i at gøre skade.

- Hvis den ligger med maven på bunden, så er den dybt presset. Den kan ikke rokke sig, og den vil være totalt stresset. Adrenalinen pumper rundt, og det slipper hvalerne desværre ofte ikke godt fra, siger Carl Christian Kinze.

Bør dø af sig selv

Hvis hvalen ikke kan slippe fri, mener han, at det mest humane vil være at lade hvalen dø af sig selv i stedet for at aflive den.

- Man skal selvfølgelig mindske lidelsen, men en stranding er en naturlig død for en hval, og man risikerer at påføre den mere lidelse ved en aflivning, siger Carl Christian Kinze.

Han siger, at det er fjerde gang, at finhvaler strander i Vejle Fjord. Senest skete det i 1923, og strandingerne er hver gang sket stort set samme sted.

- Vi ved ikke hvorfor det sker netop her. Det kan skyldes, at Vejle Fjord er et kompliceret og lavvandet farvand. Det er altid farligt for hvalerne, når de kommer ind i et i farvand, som de ikke er vant til, siger Carl Christian Kinze.

Har du billeder af den strandede hval?

- så vil vi rigtigt gerne se dem. Send dem til os på mail: 1212@dr.dk