Hvem bestemmer, om børnene skal vaccineres, hvis mor og far er skilt?

Uenighed om coronavaccine til børn kan puste til konflikter i skilsmissefamilier. Derfor vil eksperter have myndighederne til at ændre reglerne.

Konflikter om coronavaccine kan føre til flere kampe om forældremyndighed, advarer eksperter. Grafik: Søren Winther Nørbæk.

For mange forældre er det en vanskelig beslutning, om ens barn skal vaccineres mod corona eller ej.

Men for fraskilte forældre kan beslutningen i nogle tilfælde være endnu vanskeligere, for hvad nu hvis mor gerne vil have barnet vaccineret, men far ikke vil?

Det dilemma er kun blevet mere aktuelt, efter at myndighederne i fredags meldte ud, at børn mellem 5 og 11 år nu også vil få tilbuddet om en vaccine mod covid-19.

Hos Familieretshuset, som er den styrelse under Social- og Ældreministeriet, der varetager skilsmissesager, melder man om markant flere henvendelser om netop vaccine siden i fredags.

Og hos Foreningen Far, Landsforeningen for Børn og Forældre og Børns Vilkår oplever man ligeledes, at forældre ringer ind for at få råd og vejledning om vaccinekonflikter.

- Vi får en del henvendelser på Forældretelefonen (rådgivningslinjerne red.) fra forældre, der er meget uenige om, hvorvidt barnet skal vaccineres eller ej. Det er et følelsesmæssigt emne for nogle, og det kan både trigge nye konflikter og være med til at puste til gamle, fortæller Ida Hilario Jønsson, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår.

Hos Foreningen Far er meldingen den samme og formand Jesper Lohse både frygter og forudser, at det vil føre til flere kampe om forældremyndighed.

- Vi har allerede set de første sager, og jeg er overbevist om, at vi kommer til at se flere, siger han.

Børn kan blive vaccineret bag om ryggen på den ene forælder

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer er det forældrene, der bestemmer, om børn under 15 år skal vaccineres, og begge forældre skal være enige og give samtykke, hvis de deler forældremyndigheden over barnet.

Hvis den ene forælder ikke vil give samtykke, så må barnet ifølge Sundhedsstyrelsen ikke blive vaccineret.

Men én ting er teori, og en anden er praksis. For mor eller far kan faktisk godt på egen hånd bestille tid og få barnet vaccineret, selvom den anden forælder ikke har givet samtykke. På vaccinationsstederne kræver man nemlig kun, at den ene forælder møder op sammen med barnet eller alternativt har givet en Nem-ID-bekræftelse på vacciner.dk.

Netop den detalje kan betyde, at der skabes større mistillid mellem forældrene, fordi de kan blive nervøse for, om den anden forælder kunne finde på at få barnet vaccineret bag ryggen på dem, forklarer Ida Hilario Jønsson.

Børns Vilkår: Myndighederne skal tage mere ansvar

Derfor så Børns Vilkår gerne, at myndighederne ændrede proceduren, så den i højere grad tilgodeså skilsmisseramte familier.

- Vi opfordrer myndighederne til at tage et større ansvar, når det kommer til at undgå de her konflikter. De burde overveje, om deres system fungerer ordentligt og som minimum kræve, at begge forældre giver samtykke via Nem-ID. Der er nogle, der er så uenige, at de har svært ved overhovedet at ringe og tale sammen, og for dem ville det gøre en stor forskel, siger Ida Hilario Jønsson.

Hos Foreningen Far peger man på, at det ikke er den eneste del af vaccinesystemet, der fungerer uhensigtsmæssigt for skilsmissefamilier.

Hvis man har fælles forældremyndighed og mor for eksempel ikke vil have, at barnet skal vaccineres, så skal hun lave en skriftlig indsigelse. Men foreningens formand, Jesper Lohse, fortæller, at de har fået en del henvendelser om, at folk ikke kan finde ud af, hvor den indsigelse skal laves henne.

- De kan ikke få lov at indgive den nogen steder, så de ved ikke, hvad de skal gøre. Det skaber selvfølgelig en masse frustration, fortæller han.

Det har heller ikke været muligt for DR at få svar fra sundhedsmyndighederne på, hvor indsigelsens skal indgives.

Forskelsbehandling puster til ilden

Derudover fortæller Jesper Lohse, at han kender til adskillige sager, hvor det kun er den ene forælder, der har modtaget besked i e-Boks om barnets vaccination.

- Det er forskelsbehandling og faktisk ulovlig praksis, fordi den ene forælder på den måde ikke kan udøve sin ret i praksis om at modsætte sig vaccinen, forklarer han.

Ida Hilario fra Børns Vilkår tilføjer, at det kan være med til at optrappe en allerede eksisterende konflikt mellem forældrene, hvis kun den ene part får besked og undlader at fortælle om det for at undgå bøvl.

- Så kommer barnet måske hjem til far og fortæller, at det er blevet vaccineret, og så bliver far rigtig vred. På den måde er det børnene, der kommer til at stå i skudlinjen og får reaktionerne, der egentlig burde rettes mod den anden forælder, siger hun.

Det er børnene, der taber

Samtlige eksperter er således enige om, at vaccinekonflikterne nok er hårde for forældrene, men at de næsten altid går værst ud over børnene.

- Det kan virkelig sætte børnene i nogle betændte situationer. Måske bliver de tvunget til selv at tage stilling, hvis mor og far ikke kan blive enige, selvom det ikke er noget, de bør forholde sig til, siger Ida Hilario Jønsson.

Og selvom organisationerne allerede melder om mange henvendelser, så frygter Morten Secher, der er formand i Landsforeningen for Børn og Forældre, at det langt fra har toppet endnu.

- Jeg frygter, at fordi man skal vise coronapas flere og flere steder, så kan det blive et stærkere incitament for nogle forældre til at kræve at børnene bliver vaccineret. Og i sidste ende vil det puste til ilden i sager om samvær og samarbejde, siger han og tilføjer:

- Det vil ikke komme bag på mig, hvis det vil komme til at betyde flere konflikter om forældremyndighed.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser i stedet for til Sundhedsministeriet. Ministeriet er dog ikke vendt tilbage på DR's henvendelse inden artiklens deadline.

FacebookTwitter