Hvepsebo-dom: 12 udvist i danmarkshistoriens største sag om menneskehandel

Der var tale om menneskehandel, da en rumæner lokkede hundredvis af fattige landsmænd til Danmark for at udnytte deres navne til bedrageri, afgjorde Retten i Lyngby i dag.

Huset ved Stenlille, på Sorøvej i Sydvestsjælland, hvor menneskesmuglere gemte nogle af de fattige rumænere, som er blevet udsat for det anklagemyndigheden mener har været menneskehandel. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

13 personer er kendt skyldige i bedrageri, og 12 af dem er også kendt skyldige i den såkaldte Hvepsebo-sag, der er danmarkshistoriens største om menneskehandel.

De 13 straffes med mellem 3 år og 7 år og 11 måneders fængsel. 12 af dem udvises af Danmark - den 13. kan ikke udvises, da han er dansk statsborger.

I sagen er i alt 26 personer tiltalt for at have lokket 300 fattige rumænere til Danmark, hvorefter bagmændene har udnyttet dem til at begå stribevis af bedragerier. Det drejer sig blandt andet om økonomisk kriminalitet for op mod 40 millioner kroner.

Politiet har døbt sagen Operation Hvepsebo. Bedragerierne er omfattende, og politiet har efterforsket Hvepsebo-sagen i fem celler.

I dag faldt døm i celle 1 med 14 tiltalte. Én var ikke til stede i retten i Lyngby i dag. Han nåede at undslippe politiet.

I retten har ED’s - manden som anklagemyndigheden mener er hovedbagmanden - forsvarsadvokat Michael Harms tidligere fremhævet, at personerne udmærket vidste, at deres identitet skulle bruges til at begå bedrageri.

Derfor var de ikke udsat for menneskehandel, men har medvirket til kriminaliteten, lyder forklaringen.

(Rettelse: Vi skrev tidligere, at 13 var dømt til udvisning. Det viser sig, at kun 12 kan udvises, da den ene er dansk statsborger)

Hvepsebo-sagen kort

  • Efter eget udsagn har ED, hovedbagmanden, hjulpet op mod 1000 rumænere med at fuske sig til danske cpr-numre ved hjælp af falske ansættelseskontrakter.

  • En del af cpr-numrene blev siden brugt til økonomisk bedrageri, herunder til leasing af biler, optagelse af kviklån og til køb af mobiltelefoner på afbetaling.

  • Danske og rumænske betjente har arbejdet tæt sammen om efterforskningen, oplyser chefen for specialgruppen Task Force Indbrud, politiinspektør Bent Isager-Nielsen.