Hver 20. sure smiley skyldes skadedyr

Rotter, mus, fluer, møl og kakerlakker går målrettet efter maden, viser en undersøgelse fra DR's databaseredaktion.

Kigger man på listen over, hvor skadedyrene ynder at spise, så har flest restauranter, cafeer, dagligvare- og bagerforretninger haft besøg af ubudne gæster. Det viser en gennemgang af kontrolrapporter fra Fødevarestyrelsen foretaget af DR's Undersøgende Databaseredaktion. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Rotter, mus, fluer, møl og kakerlakker går målrettet efter maden. Hver 20. gang, Fødevarestyrelsen giver en virksomhed en rød eller gul smiley, fordi fødevaresikkerheden halter, skyldes det skadedyr.

Det viser en gennemgang af kontrolrapporter, som DR´s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget.

Fødevarestyrelsen har de seneste år afsløret mindst 64 virksomheder, der har haft problemer med skadedyr. Og 133 virksomheder mangler at sikre sig, så kryb, gnavere og fugle ikke spolerer fødevarerne.

Senest i går, torsdag, blev 25 ton chokolade, slikkepinde og vingummi kasseret fra et ulovligt sliklager i Tranbjerg nær Aarhus. Rotter og mus havde skidt på pallerne, og slikket blev opbevaret ”særdeles uhygiejnisk,” fastslår Fødevarestyrelsen.

Skadedyr i maden kan gøre den uappetitlig, men også føre til salmonellaforgiftning og andre sygdomme, forklarer Helle Eriksen, bromatolog i Fødevarestyrelsen.

- Mus, rotter, duer og måger kan forurene maden med sygdomsfremkaldende bakterier. Det er derfor meget vigtigt, at virksomhederne sikrer sig mod skadedyr, understreger hun.

Skadedyr tager på café

Kigger man på listen over, hvor skadedyrene ynder at spise, så har flest restauranter, cafeer, dagligvare- og bagerforretninger haft besøg af ubudne gæster. Blandt andet blev der fundet ”ekskrementer efter skadedyr” i Lagkagehuset i Lyngby.

Hilton Copenhagen fik 10.000 kroner i bøde, fordi der var mange fluer i centralkøkkenet, og bageren Galsgaard i Holstebro har haft besøg af kakerlakker.

Ifølge Fødevarestyrelsen kommer angrebene fra skadedyr i bølger. Når det regner kraftigt, søger rotter op ad kloakkerne. Våde og varme somre giver også flere insekter og kryb.

- Alle skadedyr er en udfordring. Uanset hvad skal de bekæmpes, siger Helle Eriksen, bromatolog i Fødevarestyrelsen.

Rotter i børnehusets køkken

Børnehuset Fugldal i Ry nær Skanderborg er et af de steder, som har været plaget af rotter i køkkenet. I december 2013 fik børnehuset mistanke om rotter, men otte måneder senere var rotterne stadig på spil. Fødevarestyrelsen forbød derfor al madlavning i børnehuset, indtil rotterne var helt bekæmpet.

Samtidig fik Børnehuset 15. august i år en bøde på 20.000 kroner. Blandt andet for ikke at have sikret sig ordentligt mod rotter – og også glemt at fortælle fødevaremyndighederne om problemet, som man skal.

Dagtilbudsleder Per Rasmussen ærgrer sig over bøden.

- Jeg mener ikke, at det har haft betydning for børnene, at der er set en rotte. Det er nogle dumme penge at skulle af med, siger han.

Daginstitutionen havde kontaktet en skadedyrs bekæmper for at løse problemet, men det var ikke nok. Per Rasmussen vil fremover være opmærksom på, at daginstitutioner også skal sikres mod rotter og fødevarestyrelsen have besked om skadedyr.

Facebook
Twitter