Hver 4. patient bliver syg på hospitalet

Der er stor risiko for at få en ny sygdom, når man bliver indlagt på hospitalet. Det sker for hver 4. patient, viser en undersøgelse.

Hver hver patient bliver under indlæggelsen mere syg, viser en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Hver fjerde patient på et hospital får under indlæggelsen en infektion, et liggesår eller udsættes for medicinfejl og andre utilsigtede hændelser. Det forlænger i mange tilfælde deres indlæggelse, og kan i værste fald koste dem livet, skriver Berlingske.

Det fremgår af den første store undersøgelse af patientsikkerheden i Danmark, som regionerne, Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden har udført.

Patientorganisationer er rystede over resultatet, og Danske Regioner bebuder nu en omfattende indsats for at løfte kvaliteten af behandlingen i alle hjørner af det danske sundhedsvæsen.

Kan kun gå for langsomt

- Det er katastrofalt mange, der får skader og anden sygdom. Det er stærkt ubehageligt for patienterne, og det kan kun gå for langsomt med at skabe forbedringer og få de initiativer, man ved virker, spredt ud overalt, siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg.

Undersøgelsen er en del af et større projekt, Patientsikkert Sygehus, hvor fem sygehuse systematisk har kortlagt omfanget af tilstødende komplikationer og sat diverse indsatser i gang for at reducere antallet af utilsigtede hændelser og dødsfald.

F.eks. gennemgår Hillerød Hospital hver måned 20 tilfældige journaler på indlagte patienter, hvor det har vist sig, at cirka én ud af tre kommer ud for en utilsigtet hændelse eller en sygdom.

182.000 ekstra sengedage

På landsplan får op imod 20.000 patienter f.eks. liggesår, som forlænger deres indlæggelse med så mange sengedage - 182.000 - at det svarer til aktiviteten i et år på et middelstort sygehus som Svendborg eller Glostrup.

Projektet har også vist, at det med en målrettet indsats kan lade sig gøre at løfte kvaliteten.

Næstved Sygehus har for eksempel på ét år halveret dødeligheden for patienter med en hjerneblødning eller blodprop i hjernen ved blandt andet hurtigere at sætte ind mod lungebetændelser.

- De gode resultater skal i en frygtelig fart bredes ud overalt, og det må vi både fra politisk og administrativ hold sætte os i spidsen for at sikre, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen, som vil indføre forpligtende aftaler mellem regionerne om, at f.eks. liggesår og blodforgiftning er afskaffet inden for få år.

FacebookTwitter