Hver anden dansker: Alvorligt psykisk syge bliver aldrig raske

Der er for stor uvidenhed om psykisk sygdom, når næsten hver anden dansker ikke tror, at alvorligt psykisk syge kan blive raske, mener eksperter.

Daniel er en af de danskere, der har diagnosen skizofreni, men i dag er så rask, at han lever på lige fod med alle andre. (Foto: Christian Serritslev Riis)

Hvis man først har fået en alvorlig psykiatisk diagnose som skizofreni, bliver man aldrig rask.

Det mener 46 procent af danskerne i en undersøgelse foretaget af Epinion for DR.

Samtidig svarer hver fjerde ja til, at alvorligt psykisk syge kan blive raske, mens 30 procent svarer, at de ikke ved, om man kan blive raske.

Ældre danskere er mere skeptiske

Der er flere yngre end ældre danskere, der tror på, at mennesker med alvorlige, psykiatriske diagnoser kan lægge sygdommen bag sig.

Godt hver tredje mellem 18 og 34 år svarer ja til, at psykisk syge kan blive raske. Samme svar kommer kun fra hver femte dansker over 56 år.

Undersøgelsen bekræfter, at uvidenheden om psykisk sygdom er stor i Danmark, mener overlæge og professor ved Aarhus Universitet, Poul Videbech.

Han forklarer, at mange psykiatriske patienter kommer sig, og det for eksempel gælder for omkring hver femte patient med diagnosen skizofreni.

- Vi vil kunne behandle 80 procent af alle deprimerede med et godt resultat, og det gælder også patienter med angst, siger han.

Professor ved Københavns Universitet og overlæge på Psykiatrisk Center København, Merete Nordentoft, finder det bekymrende, at så mange danskere ikke tror, at man kan blive rask af en psykisk lidelse.

- Der er bestemt nogen, der bliver raske, og det er trist, at så mange tror, at det ikke er tilfældet.

Hvad vil det sige at være rask?

- Det er der ikke en fast definition på, men vores regler er typisk, at man er rask, hvis man kan bo for sig selv, arbejder eller i gang med en uddannelse. Ikke er indlagt og ingen symptomer har. Sådan gør man det for det meste også op i udlandet, siger Merete Nordentoft.

FacebookTwitter