Hver anden dødsbrand bliver startet af en cigaret

Danskerne tager stadig ikke brandsikkerheden alvorligt.

Det er en god ide at sikre sig, at ens ældre pårørende har brandsikret deres bolig ordentligt. (© ABC)

Tændte cigaretter, der ender på gulvtæppet, dynen eller i skødet stod bag hver anden dødsbrand i 2013.

Det viser nye tal fra Beredskabsstyrelsen.

Sidste år mistede 70 mennesker således livet i 68 brande, og i 31 tilfælde var rygning den direkte årsag til branden.

- Tallet er en smule faldende i forhold til de seneste år, men det er stadig alt for mange dødsfald, siger Pil Storm Giersing, kampagneleder i Beredskabsstyrelsen til DR Nyheder.

Danskerne brandsikrer ikke deres boliger

Ifølge Pil Storm Giersing skyldes det høje dødstal, at danskerne på trods af diverse kampagner stadig ikke tager brandfaren alvorligt.

- Der er mange mennesker, som har glemt at brandsikre deres hjem. For eksempel med røgalarmer, som man sætter op i de rum, hvor man opholder sig og i soveværelserne.

- Det kan også være med en komfurvagt, som gør at komfuret slukker af sig selv, hvis det ikke har været brugt i et stykke tid, siger hun.

Ofte eneulykker

Dykker man ned i tallene er det primært ældre mænd, som mister livet i en brand, der er forsaget af en cigaret, fordi de ryger i sengen eller i deres lænestol og taber en glød på gulvet.

- Derfor er der typisk kun et dødsfald i de brande, fordi det enten er mennesker, der bor alene, eller fordi de andre nåede at komme ud af boligen i tide, siger Pil Storm Giersing.

Derfor anbefaler hun, at man som pårørende er opmærksom på, om den ældre har brandsikret sin bolig ordentligt:

- Det er en god ide at gå rundt i huset og tjekke om der er røgalarmer, og at de virker. For typisk er der tale om mennesker, som enten glemmer at installere en røgalarm eller ikke har resourcerne til det.

Facebook
Twitter