Hver anden grøntsag indeholder rester af gift

Fødevarestyrelsen finder giftrester i hver anden frugt, grøntsag og kornprodukt. Det viser Politikens gennemgang af styrelsens stikprøvekontroller sidste år.

- De store fund af pesticidrester er alarmerende, siger Phillippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

Fødevarestyrelsen finder giftrester i hver anden frugt, grøntsag og kornprodukt.

Det viser Politikens gennemgang af styrelsens stikprøvekontroller sidste år. Blandt andet finder myndighederne pesticider i hver anden pakke jordbær. I knap tre procent af prøverne er grænseværdien for giftrester overskredet helt op til 80 gange, skriver Politiken.

Phillippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, kalder de mange fund af pesticider alarmerende.

Kan ødelægge udvikling af hjernen

- De store fund af pesticidrester er alarmerende. For adskillige undersøgelser viser, at når kroppen udsættes for pesticider - især fostre - er det ødelæggende for flere kropsfunktioner, herunder udviklingen af hjernen. Det er en snigende forgiftning, siger han.

Men DTU Fødevareinstituttet, som har risikovurderet fundene for Fødevarestyrelsen, anser ikke overskridelserne for at være til fare for børn eller voksnes sundhed. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger til Politiken, at hun fuldt ud forstår bekymringen, men mener ikke, at fundene og overskridelser "er noget, man falder død om af".

Tjekkes mere i Sverige og Tyskland

- Når det er sagt, kan jeg forsikre om, at pesticidområdet har hele regeringens største bevågenhed. Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at ingen udsættes for fødevarer, som indebærer en risiko for sundheden, siger Mette Gjerskov.

Den danske stikprøvekontrol er mindre ambitiøs end i for eksempel Sverige og Tyskland, hvor der tjekkes for betydeligt flere typer af pesticider.

EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) retter nu henvendelse til EU-kommissionen for at få revurderet grænseværdiernes størrelse og for at få ensrettet kontrollen i medlemslandene.