Hver anden unge mand har nedsat sædkvalitet

En undersøgelse af unge mænds sæd viser, at hver anden har nedsat frugtbarhed, mens hver femte har så dårlig sæd, at det er tvivlsomt, om de kan få børn. Forskerne kalder resultaterne overraskende og foruroligende.

Unge danske mænd har den ringeste sædkvalitet, der nogensinde ermålt i verden. Halvdelen af unge mænd mellem 18 og 20 år har nedsatfrugtbarhed, og hver femte har så dårlig sæd, at det er tvivlsomt,om de kan få børn.

Forskerne fra Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktionhar undersøgt sædprøver fra 700 unge mænd, da de var på session, ogdet er første gang, at man har undersøgt en gruppe mænd, der medstor sikkerhed er repræsentative for alle mænd mellem 18 og 20 år.Undersøgelsen offentliggøres i dag i det videnskabelige tidsskrift'Human Reproduction'.

Selvom forskerne i forvejen har set flere tegn på nedsatsædkvalitet, så er undersøgelsens resultater alligevel kommet bagpå læge Anne-Grethe Andersen, der har stået for undersøgelsen. TilRadioavisen siger hun, at resultaterne er overraskende ogforuroligende.

Tallene viser også, at antallet af sædceller hos mænd er faldetjævnt siden slutningen af 30'erne. Årsagerne til den ringesædkvalitet kendes ikke med sikkerhed, men det er for nylig påvist,at kemikaliet octefenol har en ødelæggende virkning.