Hver anden utilfreds med EF-domstolens magt

Over halvdelen af danskerne - 55 procent - mener, at det er urimeligt, at EF-domstolen kan sætte den danske udlændingepolitik ud af kraft, viser en ny måling. 29 procent mener, det er helt rimeligt.

EF-domstolen er pludselig blevet meget omstridt i Danmark. (Foto: DR © DR)

Over halvdelen af danskerne - eller 55 procent - mener, at det er urimeligt, at EF-domstolen kan sætte den danske udlændingepolitik ud af kraft. Lidt mindre end hver tredje - 29 procent - mener, det er helt rimeligt.

Det viser en undersøgelse, som Capacent Epinion har lavet for DR i dag.

Det er dommen fra EF-domstolen i sidste uge, som fremhæver, at den danske udlændingelovgivning er for stram i forhold til EU-retten, når det gælder danskeres mulighed for familiesammenføring, som 1160 repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover er blevet interviewet om.

Næsten hver tredje svarer, at de er blevet mere negative over for EU efter dommen.

Grundlæggende rettighed

Kernen i EF-domstolens afgørelse i sidste uge er retten til at bevæge sig frit i EU. Og det er en ret, som er helt afgørende i Rom-traktaten.

Derfor kan det også blive svært for regeringen at få lov til at beholde den stramme danske politik på området, vurder EU-ekspert Rebekka Ahler-Nissen fra Københavns Universitet:

- For det første så er der tale om en af de mest grundlæggende rettigheder i EU. Nemlig retten til at bevæge sig frit. For det andet så er det jo sådan, at Danmark har et forbehold, og på den måde kan man sige, at man allerede har taget hensyn til Danmarks stramme udlændingepolitik, siger Rebekka Ahler-Nissen.