Hver familie smider et kvart ton mad ud

Hver dansker smider i gennemsnit 60-65 kg mad i skraldespanden hvert år, det svarer til et kvart ton for en normal familie. Halvdelen af danskerne mener ikke, at det er dem, der smider for meget ud.

65 kg mad per dansker ender hvert år i skraldespanden. Men det er alle de andre, der smider ud, siger halvdelen af danskerne. (Foto: johnny krone- DR)

Mens masser af mennesker sulter verden over, så smider vi danskere kilovis af mad ud hvert år. Vi køber for meget ind, eller vi ombestemmer os og spiser på café eller restaurant - og så ryger en stor del af indholdet fra køleskabet i skraldespanden.

Hver dansker smider i gennemsnit 60-65 kg spiselige varer i skraldespanden hvert år, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, som Landbrugsraadets blad Foodculture citerer.

Vi er simpelthen blevet dårligere i et køkken, forklarer Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i husholdningsvidenskab ved Suhr's videnscenter.

- Vi har et samtalekøkken, som indeholder al den teknik, vi skal bruge for at lave mad, men vi formår ikke at håndtere det. Vi prioriterer det ikke længere - det er ikke vigtigt for os at gå op i det med at lave mad, og det afspejler sig også i måden, vi planlægger vores indkøb på.

Desuden lokkes vi med store slagtilbud i supermarkederne, siger Preben Vestergaard Hansen. Han understreger dog, at det er forbrugernes ansvar at købe ordentligt ind, og han siger, at det handler om at planlægge sine indkøb bedre.

Økonomien har ingen betydning

Det med planlægningen er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen, enig i.

- Den generelle velstandsstigning i den vestlige verden betyder, at økonomien næsten ikke har noget betydning for, om vi smider rester ud, tilføjer han over for Foodculture.

Ifølge den spørgeundersøgelse Synovate har foretaget for Foodculture, så mener kun seks procent, at stigende fødevarepriser ville kunne få dem til at smide mindre mad ud, mens 19 procent tror på, at mindre portionspakker i butikkerne ville ændre noget.

I øvrigt så svarer 48 procent, at de ikke kan gøre mere for at smide mindre ud - de mener nemlig ikke, at det er dem, der smider for meget mad ud.

FacebookTwitter