Hver femte har problemer med afføringen

Hver femte dansker døjer med afføringsproblemer, og det går udover sexlivet

Mange danskere med afføringsproblemer mister selvtillid, og mange af dem mister lysten til et sexliv. Det fortæller ekspert i afføringssygdomme. (© Colourbox)

Vi gør det alle sammen, men det er langt fra lige problemfrit for alle. Toiletbesøg af den tungere slags er faktisk så omfattende et problem i Danmark, at godt hver femte dansker døjer med afføringsproblemer.

Det skriver Politiken lørdag på baggrund af international obstipationsforskning, som ifølge førende eksperter på området kan overføres direkte til Danmark.

Ifølge eksperterne har 10-20 procent af den danske befolkning besværet afføring, mens en ganske ganske stor gruppe døjer med irritabel tyktarm, som ofte skaber skjult forstoppelse. Samlet set døjer godt hver femte dansker med diarré, forstoppelse, tarmproblemer eller ufrivillig afføring.

Få dansker er opmærksomme på problemerne

Men til trods for problemets omfang er alt for få danskere imidlertid opmærksomme på afføringsproblemer. Og det selv om konsekvenserne er til at få øje på.

- Rent fysisk bliver nervesystemet påvirket af en overfyldt tarm, og så risikerer det at nedsætte hjerte-lunge-funktionen. Mange får også hovedpine og udvikler hæmorider, siger ekspert i afføringssygdomme Gerd Johnsen til Politiken og fortsætter:

- Jeg har oplevet, at mange patienter med kraftig diarré og andre afføringsproblemer isolerer sig og føler sig uattraktive. De mister selvtillid, og mange af dem mister faktisk lysten til et sexliv, siger Gerd Johnsen.