Hver femte i det private har mere end ét job

Ny forskning viser, at løse vikariater og marginale deltidsjob er udpræget på det private arbejdsmarked i Danmark.

Det er især inden for rengøring, hotel og restauration, vikarbranchen og detailhandlen at dobbeltjobbene foregår. (Foto: søren bidstrup © søRen Bidstrup)

Hver femte på det private arbejdsmarked har mere end et job. Det viser tal fra en forskergruppe på Københavns Universitet.

Især inden for rengøring, hotel og restauration, vikarbranchen og detailhandlen er dobbeltjob udbredt på det private arbejdsmarked.

Og det er typisk mennesker, der har et job med meget få ugentlige arbejdstimer, der har flere job på en gang, fortæller lektor Trine Larsen, en af forskerne bag analysen.

- Der er en tæt sammenhæng mellem ens ugentlige arbejdstimer, og hvor meget man multijobber. Det vil sige, jo færre timer man har, jo større er chancen for, at man multijobber på det danske arbejdsmarked, siger hun til Orientering på P1.

Marginal deltid øger behov for flere job

En af måderne at være deltidsansat på er at være ansat på det, som forskerne kalder marginal deltid. På marginal deltid har man færre end 15 ugentlige arbejdstimer.

Over halvdelen af de deltidsansatte i marginale deltidsjob er studerende, men der er også en del børnefamilier, hvor den ene har et deltidsjob med meget få timer. Det ser derfor ud til, at mange har deltid, fordi de ønsker det.

Men analysen viser også, at mange på marginal deltid har flere job på én gang.

- Det er en indikation på, at det nok er mere af nød end af lyst, at mange arbejder i job med marginal deltid. Det tyder på, at det er svært at få nok timer, og at man er nødt til at strikke det sammen med andre former for beskæftigelse, siger Trine Larsen.

Inden for vikarbranchen har hele 61 procent af de ansatte færre end 15 timer om ugen, og derfor er marginal deltid mere normen end afvigelsen. Op mod to tredjedele af vikarerne har da også flere job på samme tid, viser analysen.

En vikar-undersøgelse fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv fra februar i år bekræfter formodningen om, at de fleste vikarer ønsker fast arbejde og flere timer. I undersøgelsen var kun en ud af ti tilfreds med de løse vikariater.

Unge FOA medlemmer vil arbejde mere

På det offentlige område er deltidsarbejdet især stort blandt medlemmer i Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA).

Her ønsker mange deltidsarbejde for at få familielivet til at hænge sammen, men de unge vil gerne have fuld tid. En medlemsundersøgelse i FOA Ungdom viser, at 76 procent af FOA Ungdoms medlemmer ønsker flere timer eller fuld tid.

- Det er et kæmpe problem. Vi ser medarbejdere ansat helt ned til otte timer om ugen. Mange af dem har ekstra timer ud over de otte, men hvis du bliver syg, og vagtplanen bliver overskredet, så får du kun sygedagpenge for de otte timer. Og du kan ikke være sikker på, hvor mange timer du har ud over de otte timer i kontrakten, siger Sascha Madsen, projektmedarbejder i FOA Ungdom..

Selv er Sascha Madsen uddannet som pædagogisk assistent og har været ansat på en nul-timers kontrakt som tilkaldevikar i en daginstitution.

- De ringede om morgenen inden syv, hvis de havde brug for mig. Det er svært at planlægge en hverdag, hvis du ikke ved, om du skal på arbejde, siger hun til Orientering.

FacebookTwitter