Hver femte krigsveteran har mén

En ny rapport fra SFI konkluderer, at hver femte krigsveteran har psykiske eller fysiske mén efter udstationering.

En ny rapport fra SFI konkluderer, at hver femte krigsveteran, som dem fra Camp Danevang her på billedet, har psykiske eller fysiske mén efter udstationering. (Foto: Keld Klüwer © Type 1)

21 procent af de udsendte soldater får psykiske eller fysiske mén.

Det konkluderer en rapport fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der har spurgt godt 3000 soldater, der har været udsendt mellem 1992 og 2010 om deres oplevelser før og efter at de er vendt hjem.

Det er særlig de soldater, der har været udsendt flere gange, der beretter om mén, forklarer seniorforsker Stephanie Lyk-Jensen, der står bag undersøgelsen.

Fokus på de nye generationer

- Undersøgelsen viser, at veteranerne også mange år efter udsendelsen kan opleve, at de har følgevirkninger, siger seniorforsker Stéphanie Vincent Lyk-Jensen der leder forskningsprojektet.

- Det giver anledning til at rette opmærksomheden mod de nyeste generationer af soldater, der kun i begrænset omfang er med i undersøgelsen, men som jo i højere grad end tidligere har deltaget i reelle krigshandlinger under deres udsendelse.

Ifølge overlæge Henrik Steen Andersen fra Rigshospitalets Militærpsykiatriske ambulatorium, kan følgevirkningerne komme pludseligt mange år efter.

- Det sker fortsat, at nogle soldater fra Balkan-missionerne, som er en 15-18 år gamle, dukker op og søger hjælp, siger han til DR.

Ville ønske de havde mistet benet

Det er især de psykiske mén, veteranerne lider af. Fire procent mener, at de har fået større varige psykiske mén af deres udsendelse, mens 13 procent føler, at de har fået mindre varige psykiske mén.

Og netop de psykiske mén kan være svære at opdage, forklarer overlæge Henrik Steen Andersen.

- Udadtil ser de ud til at have det godt, da de ser veltrænede, sunde og raske ud, men indvendig kan de befinde sig i en svær stresstilstand, siger han.

- Mange er frustrerede over, at andre mennesker ikke kan fornemme, at de er syge. Rigtig mange har gennem årene fortalt, at de ville ønske at de havde mistet en hånd eller et ben, for så kunne man i det mindste se, at de var syge.

Facebook
Twitter